Доступність посилання

ТОП новини

Економісти радять урядовцям якнайшвидше побороти дефіцит бюджету


Київ – Підвищення цін на газ та зменшення видатків на соціальну сферу – два ключові моменти у боротьбі з кризою. На думку фахівців-економістів, без таких заходів зменшити державний дефіцит просто неможливо.

Щоб побороти кризу, урядові варто йти на жертви і вдаватися до реформування видатків. Зокрема, фахівці Світового банку впевнені, що без успішної фіскальної політики Кабінету Міністрів не вдасться залучити ані інвесторів, ані фінансової підтримки міжнародних структур.

За даними уряду, минулого року загальний дефіцит бюджету не перевищив 3 відсотки від валового внутрішнього продукту. Натомість, за оцінками деяких економістів, фактично ця цифра сягнула 10 відсотків. На 2010 рік бюджету досі немає – й оцінити, наскільки продумані видатки з погляду боротьби з кризою, аналітики не можуть.

На думку фахівців, серед першочергових завдань уряду задля стабілізації економіки – відновлення балансу державного бюджету. Голова Всеукраїнського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник наголошує, що без цього жодні антикризові заходи неефективні.

«Немає сенсу говорити про інвестиції чи про відновлення банківського сектору, якщо не відновлено ключовий баланс. Якщо не вирішити це питання, бюджет не зможе розв’язати жодної проблеми», – додає екс-міністр фінансів.

За словами Пинзеника, черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду український уряд повинен отримати лише після проведення низки реформ. «Дуже важлива тут правильна позиція МВФ: гроші мають іти під реформи», – каже він.

У Міністерстві фінансів переконані, що для виходу з кризи необхідно зменшити показники загального дефіциту бюджету. Водночас, за словами заступника міністра фінансів Олександра Савченка, темпи зменшення мають відповідати загальній економічній ситуації.

Соціальні реформи й підвищення тарифів – шлях до виходу з кризи

Савченко вважає, що можливості подолати дефіцит відомі. «Бюджетний дефіцит нині залежить від двох факторів: від адекватного підвищення цін на газ і одночасно зменшення його споживання, а також наведення порядку у соціальній сфері», – зазначає урядовець.

Заступник міністра прогнозує, що чергового траншу від МВФ варто очікувати у другій половині року – за умови, якщо буде виконана низка першочергових вимог.

Підвищення тарифів для населення та реформи у соціальній сфері підтримують і у Світовому банку. Там кажуть, що без успішної фіскальної політики українському урядові годі й розраховувати на залучення інвесторів.

«Якщо в таких складних умовах немає бюджету, спрямованого на зцілення економіки, а є лише бюджет «для виживання», інвестори не вкладатимуть у жодну сферу», – вважає старший економіст представництва Світового банку в Україні Пабло Сааведра.

У лютому Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що криза в Україні закінчилася. «Наша команда всупереч політичному протистоянню, всупереч руйнівній роботі, яку проводили всі гілки влади проти уряду, все ж таки країну від кризи врятувала», – наголосила тоді голова уряду на одному з засідань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG