Доступність посилання

ТОП новини

Війна за «Укртелеком» загрожує йому банкрутством


Київ – Борги «Укртелекому» перевищили його статутний капітал. Проте фахівці прогнозують, що найближчим часом підприємство не отримає стратегічного інвестора, більш ніж 90 відсотків його акцій залишатимуться державними, а збитки національного оператора зв’язку лише зростатимуть. Експерти, опитані Радіо Свобода, пояснюють це боротьбою за вплив на державне підприємство зв’язку між українськими фінансовими групами.

Іще три роки тому «Укртелеком» був прибутковим підприємством, яке аналітики називали лідером на ринку телекомунікацій. Тепер щорічні збитки підприємства оцінюють сотнями мільйонів гривень.

У доведенні «Укртелекому» до межі банкрутства екс-голова Державної адміністрації зв’язку, колишній голова наглядової ради оператора зв’язку Микола Гончар звинувачує керівництво підприємства.

«Я аналізую ситуацію на підприємстві з 2003 року. Наприкінці минулого року попросив перевірити його стан незалежну структуру – КРУ. Ось висновки: підприємство у жахливому стані, потрібно терміново змінювати керівний менеджмент «Укртелекому». При статутному фонді 4,6 мільярди гривень підприємство має борги 4,7 мільйонів! Це – технічне банкрутство!» – підсумовує Гончар.

Наглядова рада підприємства звільнила голову правління «Укртелекому» Георгія Дзекона і призначила виконувачем обов’язків Олега Копійку. А віце-прем’єр Олександр Турчинов звільнив самого Миколу Гончара.

Тим часом Георгій Дзекон вважає рішення про своє звільнення незаконним, а заяви про загрозу банкрутства «Укртелекому» безпідставними. Про це йдеться в офіційній заяві на сайті підприємства. Але коментувати ситуацію Радіо Свобода Дзекон відмовився.

Проблеми «Укртелекому» – через боротьбу за нього

Нинішні проблем «Укртелекому» спричинило намагання відтягти його приватизацію і, як наслідок, відсутність стратегічного інвестора, пояснює директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко.

«Ухвалене рішення передати підприємство від фонду Держмайна в управління Мінтрансзв’язку означає, що «Укртелеком» не продаватимуть. Якщо ви передали підприємство Міністерству, отже, ви не шукаєте інвестора, а відтак отримаєте лише збитки. Мене дуже дивує ця ситуація, оскільки підприємством керують професіонали», – каже Рябченко.

Кадрові зміни довкола «Укртелекому» та його збитковість викликані боротьбою кількох політичних груп за контроль над підприємством, вважає колишній голова Фонду держмайна Олександр Бондар.

«Укртелеком» банкрутують уже багато років. Дзекон виконує певні вказівки фінансових угруповань, які мають із «Укртелекому» зиск, замикають на себе фінансові потоки підприємства. З висновками Гончара щодо стану підприємства я згоден, але вирішувати проблему треба було не так грубо, як він це робив», – вважає Бондар.

Цьогоріч слід очікувати чергової спроби продати «Укртелеком», вважають фахівці. Проте це викличе спротив можновладців, які в цьому не зацікавлені. І таке протистояння, кажуть аналітики, негативно впливатиме на фінансовий стан підприємства, а також на його вартість.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG