Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація "Укртелекому": за і проти.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 30 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дискусії з приводу доцільності приватизації "Укртелекому" у нинішньому році тривають, попри зелене світло, яке дала цьому процесові Верховна Рада, зазначають експерти.


Дехто з експертів найбільшою помилкою вважають те, що об''єкти часто приватизують лише з метою одержати гроші в бюджет, щоб потім їх проїсти. На думку фахівців, приватизація таких великих об''єктів як "Укртелеком" має здійснюватись для того, щоб підвищити їх конкурентоспроможність і ефективність. При цьому контрольний пакет акцій може залишатись у держави.

Ці ж експерти твердять, якщо навіть продавати і контрольний пакет акцій, то потрібно дочекатись оптимального для цього кроку часу. Наразі ж, за їхніми словами, продавати "Укртелеком" недоречно, оскільки він зустрічає потужну конкуренцію з боку світових лідерів стільникового зв''язку, а цей фактор знижує ринкову вартість компанії.

Оцінка експертів: одні – проти, інші кажуть «так»

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в інтерв''ю Радіо Свобода, зокрема, сказав: «На сьогоднішній день ще час приватизації не настав. А взагалі, якщо говорити в перспективі, то швидше варто говорити про приватизацію частини цієї компанії, зменшення частки державного капіталу. Якщо нам вдасться забезпечити її ефективність на внутрішньому ринку, конкурентоспроможність, то її прибутковість буде достатньою для того, щоб попит навіть на неконтрольний пакет акцій був достатнім, щоб залучити серйозних інвесторів — і іноземних, і національних».

Натомість директор Міжнародного інституту приватизації інвестицій та приватної власності Олександр Рябченко прихильно ставиться до ідеї продажу контрольного пакету акції "Укртелекому" у нинішньому році. Тільки цей крок дозволить доволі швидко одержати в Україні якісний мобільний зв''язок третього покоління, зазначив експерт в інтерв''ю Радіо Свобода: «Якщо туди держава не зможе ввести солідного інвестора з великими грошима, то ми просто не отримаємо мобільний зв''язок третього покоління, який за "Укртелекомом" наразі закріплений, як за єдиним суб''єктом в Україні. Я не вірю, що держава дасть близько 1 мільярда доларів для того, щоб освоїти мобільний зв''язок третього покоління. Краще взяти інвестора, який отримає пакет акцій і внесе гроші на освоєння нового мобільного зв''язку».

Укртелеком контролює понад 80% ринку

Раніше Президент Віктор Ющенко заявляв про необхідність якнайшвидшої приватизації "Укртелекому", оскільки зволікання з цим, на його думку, негативно впливає на інвестиційну привабливість підприємства.

Нині "Укртелеком" контролює понад 80% ринку місцевої телефонії, обслуговуючи близько 10 мільйонів абонентів.

У 2007 році український уряд має намір продати державної власності на суму близько 10,6 мільярда гривень.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада погодилася з Президентом і щодо землі, і щодо приватизації. • Парламент ухвалив закон про перелiк державних підприємств, якi приватизують наступного року. • Бути чи не бути “Укртелекому” монополістом?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG