Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до міських рад можуть відбутися попри рішення Верховної Ради


Київ – Низка регіональних громадських організацій називає незаконним рішення парламенту про скасування раніше ухваленої дати чергових виборів й ініціює позови до Окружного адміністративного суду Києва.

Члени громадських організацій, які виступають проти рішення Верховної Ради щодо скасування проведення 30 травня чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів, заявляють, що домагатимуться його перегляду в суді.

Правники припускають, що вибори таки можуть відбутися, мовляв, приводів для цього вистачає. Натомість опоненти переконують: доки немає змін до виборчого законодавства й ухваленого бюджету, виборів не буде.

Громадські активісти висловлюють упевненість, що суди підуть назустріч

Низка громадських організацій із різних регіонів України виступила за поновлення чинності постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів у 2010 році». Зокрема, напередодні у Донецьку відбулася акція протесту проти скасування дати виборів до місцевих органів влади.

За словами голови організації «Громадський форум Івано-Франківська» Юрія Солов’я, ініціативу донецьких активістів підтримують уже більш ніж у половині областей України. Він так само висловив упевненість, що рішення Верховної Ради незаконне. «Ми впевнені, що є високою ймовірність прийняття судовими інстанціями рішень, які дадуть можливість розпочати виборчий процес», – каже Юрій Соловей.

Він розповів, що на нещодавньому з’їзді регіональних громадських організацій учасники вирішили подати позов до Окружного адміністративного суду Києва з вимогою визнати незаконною постанову Верховної Ради від 16 лютого 2010 року.

Натомість народні депутати, які підтримали лютневе рішення, у його законності не сумніваються. Вони наголошують, що вибори до місцевих рад проводити зарано.

Автор проекту постанови, народний депутат Юрій Кармазін стверджує, що вибори мають відбутися наступного року, а до того часу Верховна Рада, перш за все, повинна змінити виборче законодавство. «На другому місці – зміни до Конституції, далі йдуть проблеми з фінансуванням. Ну і питання в здоровому глуздові, бо хіба може країна жити у стані перманентних виборів?» – додає пан Кармазін.

Потрібні зміни до Конституції

Деякі правники припускають, що рішення Верховної Ради можуть скасувати, і вибори таки відбудуться 30 травня. Юрист Володимир Чорноус наголошує, що повноваження зокрема більшості сільських та селищних голів завершуються вже 26 березня, і легітимність їхньої подальшої діяльності може опинитися під запитанням.

Правник зазначає, що нині продовжити повноваження міських рад можна лише після внесення змін до Конституції. Володимир Чорноус посилається на рішення Конституційного Суду від 4 червня 2009 року, згідно з яким зміни щодо терміну повноважень міських чи місцевих рад можливі лише за внесення змін до Конституції України. «Жодними іншими законами чи постановами Верховної Ради продовження термінів повноважень чинних міських голів чи депутатів місцевих рад не передбачене», – каже він.

У жовтні минулого року Верховна Рада України постановою ухвалила проведення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів 30 травня 2010 року. За кілька місяців, у лютому, український парламент скасував власну постанову.

На розгляд Верховної Ради вже вносили проекти постанов про призначення виборів до місцевих рад на 27 червня, а також на 26 вересня. В ухваленій постанові дата проведення виборів відсутня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG