Доступність посилання

ТОП новини

Владу громадам


Київ – Як примусити парламент виконати норму Конституції про місцеві вибори? Як реформувати виборчу систему та місцеве самоврядування? Про це домовлялися 3 березня у Києві учасники Других Всеукраїнських національних зборів лідерів місцевих громад та громадських організацій.

До столиці приїхали громадські активісти, голови міських, сільських та селищних рад з усіх областей України та Автономної Республіки Крим. Координатором зібрання виступає Інститут трансформації суспільства.

Представники місцевих громад об’єднуються, щоб примусити центральну владу дотримуватися Конституції та дати можливість місцевій владі розпоряджатися власними бюджетами.

Або вибори або пікети

Другі Всеукраїнські національні збори лідерів місцевих громад та громадських організацій постановили вимагати від парламенту найближчим часом призначити дату місцевих виборів і провести їх за новою виборчою системою.

Якщо цього не відбудеться – активісти з регіонів організують пікетування усіх органів центральної влади. А поки на місцях займаються пошуком професійних людей, які б захотіли брати участь в органах місцевого управління.

« Ми зверталися десятки разів – відповіді немає. Нас не хочуть чути, нас не сприймають серйозно», – каже міський голова Ковеля Сергій Кошарук.

Тому на його думку на місцях треба вже зараз створити таку систему, щоб у місцеві ради прийшли авторитетні професійні люди. Ці люди сформують місцеві еліти і розпочнуть будувати нову місцеву політику таким чином, що «покажуть центральній владі хто насправді є господарем».

Українські громади чекають відповіді ПАРЄ

Ще 28 лютого учасники Всеукраїнських національних зборів звернулися до Парламентської Асамблеї Ради Європи із листом у якому поскаржилися на те, що парламент України не виконує ухвалену ще 2007 року Резолюцію ПАРЄ щодо «Функціонування демократичних інституцій в Україні» (№1549).

Запроваджена 2006 року пропорційна система виборів, – йдеться у звернені – «із голосуванням за закритими партійними списками призвела до руйнації парламентаризму в Україні, фактично позбавивши громадян права обирати своїх представників і до Верховної Ради України, і до місцевих рад».

Учасники зібрання тепер очікують відповіді на своє звернення від Голови Голові Моніторингового Комітету ПАРЄ – Діка Марті.

Гроші – на місця

Учасники Других Всеукраїнських національних зборів обговорили механізм реєстрації територіальної громади як юридичної особи та можливість відкривати у комерційних банках рахунки громади для вільного користування фінансовими ресурсами місцевих бюджетів.

«На місцях немає бюджетів, немає реальної можливості допомогти людям. Тому треба передавати фінанси – продовжувати реформу бюджетного кодексу. Треба проводити реформу місцевого самоврядування – передавати повноваження на місця і треба змінювати виборчу систему, щоб депутати представляли громаду, щоб вони відповідали перед цією громадою, а їхні виборці могли завжди їх контролювати», – вважає Олександр Сергієнко, директор громадського аналітичного центру «Інститут міста».

Представники місцевих громад планують виробити пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України стосовно можливості кожної громади самостійно формувати свій бюджет, маючи сталі джерела надходжень.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG