Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Іраку затьмарюють питання безпеки


Виборець опускає палець в чорнило після голосування на виборчій дільниці в Багдаді. Чорнило не змивається кілька днів і свідчить, що людина вже голосувала
Виборець опускає палець в чорнило після голосування на виборчій дільниці в Багдаді. Чорнило не змивається кілька днів і свідчить, що людина вже голосувала

Прага – В Іраку закінчується передвиборна кампанія. У неділю, 7 березня, громадяни Іраку мають обрати новий парламент країни. Проте вибори відбуваються у напруженій атмосфері, коли і кандидати, і виборці побоюються можливих терористичних актів.

Згідно з конституцією Іраку, до парламенту мають увійти понад 300 депутатів, із них 82 жінки. В іракській столиці, Багдаді, вибори є найбільш обговорюваною темою на вулицях та в мечетях.

Очікується, що явка буде великою, незважаючи на, те, що політична кампанія, через міркування безпеки, часто обмежувалася розклеюванням агітаційних плакатів.

Як завив в інтерв’ю агентству «Рейтер» працівник багдадської лікарні, значна кількість іракців покладає великі надії на ці вибори. «Іракці чекають цього дня і будуть дуже раді обранцям, які представлятимуть їх, – каже він. – Ми хочемо нашого спасителя. Ми обираємо людину, яку ми знаємо і яка є спроможною послужити нашій країні. Це велика честь для іракців – проголосувати за своїх обранців».

За повідомленням місцевого кореспондента Радіо Свобода з міста Рамаді, що є столицею провінції Анбар, у цьому місті панує атмосфера очікування й остраху. Адже в цьому, переважно сунітському, районі країни різко погіршилася безпекова ситуація. У провінції не припиняються терористичні атаки, включно з нападами самогубців, проти цивільного населення й представників сил безпеки. За 14 місць, закріплених за цією провінцією, змагаються представники 21-ї політичної групи.

Головне питання під час виборів – належна безпека. На минулі вибори, коли обиралися представники місцевої влади, прийшло лише 40% виборців. За словами кореспондента Радіо Свобода в Іраку, цього разу явка очікується ще нижчою. Не в останню чергу через те, що багато людей розчаровані у спроможності влади налагодити нормальне життя громадян.

Кого представлятимуть кандидати – усю провінцію чи лише власний клан?

У багатонаціональній та багатоконфесійній провінції Кіркук виборці розділилися не за політичними, а за етно-конфесійними лініями розподілу. Тут безпекова ситуація є спокійнішою, але кожна з громад, арабська, курдська й туркменська, намагаються підтримати своїх кандидатів, щоб домогтися преференцій для свого клану в цій багатій на нафту частині Іраку.

У переважно шиїтському місті Наджаф ситуація є також спокійнішою, повідомляє місцевий кореспондент. І як і в решті Іраку, виборці готуються до голосування з ентузіазмом. Тут кандидати навіть проводять зустрічі зі своїми виборцями, проте проводять їх переважно в домашній атмосфері, у приватних будинках, до яких запрошуються родичі й друзі. Такий спосіб проведення кампанії викликає побоювання у деяких іракців через те, що кандидати зустрічаються лише з представниками своїх громад, що потенційно загрожує непорозуміннями і тертям із представниками інших громад.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG