Доступність посилання

ТОП новини

Ірак готується до парламентських виборів


Прага – До парламентських виборів в Іраку цієї неділі тисячі спостерігачів готуються посвідчити, чи будуть ці вибори вільні й чесні. Легітимність цих виборів значною мірою залежатиме саме від висновків спостерігачів. Тим часом кандидати до парламенту не шкодують величезних грошей, щоб агітація за них пролунала і в популярних піснях.

На вибори в Іраку прибуває кількасот спостерігачів із-за кордону, користуючись поліпшенням із безпекою в цій країні, а кількість місцевих сягатиме багатьох тисяч.

Представник спостережної групи Європейського Союзу в Ербілі на півночі Іраку, в автономному курдському регіоні, Стефан Мандан сказав нашим колегам із Радіо Вільний Ірак, що спостереження забезпечено добре.

«Представництво спостерігачів на виборчих дільницях дійсно вражає. На всіх дільницях, де ми були, головні політичні партії мають своїх представників», – каже він.

Іще минулого тижня було відомо, що з-за кордону за виборами спостерігатимуть, наприклад, представники Євросоюзу, кількох органів ООН, Організації «Ісламська конференція», а також США, Канади чи Австралії – загалом понад 350 осіб, із якими працюватимуть і їхня охорона й перекладачі.

Переважна ж більшість спостерігачів – представники іракських політичних партій. За законом вони мають право посилати спостерігачів на всі дільниці для голосування і дільниці для підрахунку голосів у провінціях, у яких ця партія виставляє кандидатів, і цією можливістю вони широко користуються.

В Іраку важлива ще й безпека

Влада Іраку серйозно ставиться й до безпеки виборів. Керівник однієї з дільниць у центрі Багдада Аббас аль-Хакім розповів, що готування вже триває.

«Власне, сили безпеки почали готуватися до захисту виборчих дільниць іще десять днів тому. Вони пройшли навчанні і готові захистити дільниці в день виборів. Волею Божою, сподіваємося, що на виборах усе відбудеться якнайкраще», – сказав він.

Напади на дільниці таки відбувалися, попри всі заходи безпеки. І в неділю, в день виборів, до цих заходів додадуть іще один: у центрах міст буде заборонено рух транспорту.

За безпеку відповідатимуть головно іракські поліція й війська. Американці ж забезпечать стеження за ситуацією з повітря в Багдаді й готові будуть прийти на допомогу в разі потреби.

Скільки коштує проспівати кандидата

А на радіохвилях передають пісні з закликом іти на вибори, незважаючи на можливу небезпеку. «Я проголосую і не зважатиму на тероризм», «я маю проголосувати задля тих, кого я люблю», – співає герой однієї з них, а, власне, популярний співак Мунтазер Ханун ан-Насірі.

За його словами, чимало кандидатів воліли б чути в його піснях значно конкретніші заклики. Співак каже, що до нього постійно звертаються з пропозиціями великих грошей, щоб він згадав у своїх піснях того чи іншого кандидата.

Він каже, що відмовляється – але популярних співаків в Іраку багато, і не всі такі перебірливі: «Величезні гроші платять уже за те, щоб у пісеньці проспівали номер виборчого списку партії чи номер кандидата у списку».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG