Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко прагнутиме швидкого реваншу


Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Київ – Сьогодні в Києві Юлія Тимошенко проведе віче пам’яті Тараса Шевченка і започаткує процес єднання демократичної та патріотичної опозиції. Цей мітинг стане першою політичною акцією Юлії Тимошенко після відставки – вже як лідера опозиції. Провідні політичні експерти вважають, що Юлія Тимошенко найближчим часом перебудує свою політичну силу й домагатиметься дострокових виборів.

Промовляючи перед відставкою з трибуни парламенту, Юлія Тимошенко наголосила, що її опозиційна діяльність будуватиметься на національно-демократичних засадах. «Що для нас є святим? Незалежність нашої держави, національна ідентичність, захист нашої української єдиної державної мови, нашої культури, нашої правдивої історії», – заявила вона.

На мітингу 9 березня Юлія Тимошенко планує започаткувати процес єднання національно-демократичних сил під своїм керівництвом. Не всі націонал-демократи у захваті від її претензій, а насамперед лідер «Нашої України» Віктор Ющенко. Проте політологи здебільшого сходяться на думці, що Юлія Тимошенко зможе очолити опозицію чинній владі.

Секрет успіху – в конструктивності

Поставивши легітимність обрання Віктора Януковича Президентом під сумнів, Юлія Тимошенко одразу визначила жорсткий характер своєї опозиційності. З огляду на це політолог Кость Бондаренко висловлює застереження, що така опозиційність може стати деструктивною.

«Юлія Тимошенко має шанс створити конструктивну, ефективну опозицію. Якщо ж вона проявлятиме деструктивність, яку виказувала кілька останніх тижнів, то може втратити позиції опозиційного лідера. Тоді Україна може взагалі залишитися без сильної опозиції», – зазначив політолог.

Політолог Андрій Єрмолаєв (нещодавно призначений президентським указом директором Національного інститут стратегічних досліджень) вважає, що Юлія Тимошенко намагатиметься реалізувати сценарій дострокових парламентських, а, можливо, й президентських виборів.

«Враховуючи характер самої Юлії Тимошенко, найімовірніше, мова йтиме про короткі сценарії, націлені на максимально швидкий реванш. І тут один шлях – дочасні парламентські перегони», – каже пан Єрмолаєв.

БЮТ на порозі перебудови

За словами Костя Бондаренка, політичні перспективи Юлії Тимошенко значною мірою залежать від того, як вона реформує власну політичну силу. Політолог навів слова, почуті десь півроку тому від одного впливового б'ютівця: «Якщо би сьогодні зник БЮТ і залишилася сама Юлія Тимошенко, вона б могла набрати удвічі більше голосів». Політолог вважає, що політичний баласт у БЮТі досяг критичної ваги, а натомість не з’явилося жодного нового політично привабливого обличчя.

Політологи переконані, що перспективи Юлії Тимошенко як лідера опозиції залежать не лише від її дій. Успіх залежить ще й від того, наскільки монолітною буде владна команда і наскільки стійкою виявиться новостворена коаліція.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG