Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко іде в опозицію, щоб залишити Януковича «без гольфу і тенісу»


Юлія Тимошенко крокує до трибуни Верховної Ради України, 3 березня 2010 року
Юлія Тимошенко крокує до трибуни Верховної Ради України, 3 березня 2010 року

Київ – Уряд Юлії Тимошенко відправили у відставку. За недовіру урядові проголосували 243 народні обранці. Перед цим Юлія Тимошенко пообіцяла очолити державницьку опозицію новій владі. Тепер у парламенті впритул беруться за створення нової коаліції. Проте питання, де взяти і як оформити необхідні депутатські голоси, залишається відкритим.

Нищівній критиці піддав діяльність уряду Юлії Тимошенко один із найімовірніших претендентів на її крісло – депутат-регіонал Микола Азаров. У 40-хвилинній промові він розповів про вкрай незадовільні результати діяльності уряду в економічній, соціальній і навіть гуманітарній галузях

«Відмовившись від якихось серйозних кроків щодо боротьби з кризою, уряд весь 2009 рік проїдав та розбазарював обмежені внутрішні ресурси, влізав у колосальні борги, абсолютно не турбуючись про завтрашній день», – заявив представник Партії регіонів.

Критику Микола Азаров побудував переважно на статистичних даних, що свідчили про економічне падіння та зловживання урядовців. Він так песимістично охарактеризував ситуацію в державі, що згодом, на брифінгу, в нього вирішили перепитати, чи потрібне йому таке проблемне прем’єрство? У відповідь потенційний голова уряду насварив журналістку, порадивши їй спочатку помудрішати і не ставити нетактовних запитань.

Піти в опозицію Тимошенко «допомогли» сім членів БЮТ

Виступаючи з парламентської трибуни, Юлія Тимошенко зазначила, що уряду довелося працювати в дуже складних умовах кризи та протидії з боку Президента. Вона пообіцяла після відставки створити потужну опозиційну силу, яка стоятиме на державницьких позиціях і не дасть Президентові Віктору Януковичу розслабитися.

«Якщо Янукович думає, що він буде вже через тиждень спокійно грати в гольф і теніс, а його оточення буде тихцем розбирати стратегічну власність держави, то можу сказати, що сьогодні його гольф і теніс завершуються», – пообіцяла лідер БЮТ.

Юлія Тимошенко не стала вступати в дискусію з опонентами і відповідати на запитання. Вона пішла з сесійної зали, не чекаючи результатів голосування.

За недовіру урядові у повному складі проголосували фракції Партії регіонів та Компартії, фракція Блоку Литвина, за винятком власне Володимира Литвина, а також 15 «нашоукраїнців» та 7 членів фракції БЮТ. Усього за відставку Кабміну проголосували 243 депутати.

«Нашоукраїнці» стабільно вагаються

Деякі парламентарі і навіть цілі депутатські групи до останнього вагалися. Скажімо, депутат із групи «Єдиний центр» Олеся Оробець вранці повідомила, що їхня група не підтримає недовіру урядові. Проте, в підсумку, «єдиноцентристи» дружньо проголосували «за».

Що ж до створення коаліції, то настрої у фракції НУНС залишаються невизначеними. На коаліцію з регіоналами налаштований «нашоукраїнець» Іван Плющ. «Будемо коаліцію робити, зі здоровими силами, – сказав він про подальші плани. – У тому числі й Партія регіонів, як лідируюча».

Проте, як показало голосування за недовіру урядові, більшості, яка б могла ухвалити рішення про вступ НУНС до нової коаліції, у фракції немає. Попри такі складнощі, депутати переважно переконані в тому, що нова парламентська більшість буде створена. Проте питання про її формат залишається відкритим.

Нову коаліцію творитимуть «вроздріб»

Депутат-«нашоукраїнець» Олександр Бондар вважає, що невдовзі буде створено технічну коаліцію – не з фракцій, а з тих депутатів, які проголосували за відставку уряду.

«Будуть створювати коаліцію з тими, хто проголосував сьогодні за відставку. Вони індивідуально увійдуть до коаліції та й все. Я не думаю, що тут все буде робитися відповідно до Конституції і регламенту. Якщо про розпад коаліції оголосили нелегітимно, то чому її створювати треба повністю легітимно? Все піде таким чином, і Конституційний Суд буде довго це питання розглядати. До речі, я вважаю, що це краще, ніж заганяти в коаліцію людей, які на себе цю відповідальність брати не хочуть», – каже Олександр Бондар.

За таких умов у НУНС залишається мало шансів провести свого Прем’єр-міністра. «Найбільші шанси стати главою уряду – в Азарова, – каже позафракційний депутат Інна Богословська. – Але, можливо, є також шанси в Яценюка».

А Юлія Тимошенко одразу після голосування зібрала засідання фракції БЮТ, на якому йшлося про початок роботи в опозиції. В її планах упродовж найближчих днів скласти з себе повноваження прем’єра й провести реорганізацію в блоці за наслідками виборів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG