Доступність посилання

ТОП новини

Спікер оголосив про припинення діяльності коаліції


Голова Верховної Ради України Володимир Литвин оголосив про припинення діяльності демократичної коаліції у складі трьох фракцій – Блоку «Наша Україна – Народна самооборона», БЮТ та Блоку Литвина.

Спікер наголосив, що станом на 2 березня в апарат парламенту не подані документи депутатських фракцій, які підтверджують наявність у коаліції визначеної Конституцією кількості депутатів.

17 лютого голова парламенту попросив коаліцію надати йому й регламентному комітетові Верховної Ради документи, що підтверджують її існування.

Коалiцiю демократичних сил у Верховнiй Радi України сформували в груднi 2008 року.

Литвин не мав пiдстав заявляти про припинення роботи коаліції – БЮТ

БЮТ наполягає на неправомiрностi заяви голови парламенту України про припинення iснування коалiцiї у Верховнiй Радi, повiдомив голова фракцiї блоку Юлії Тимошенко Iван Кириленко.

За його словами, позицiя фракцiї залишається «чiткою i зрозумілою». «Якщо буде 226 голосiв, ми в той же момент тиснемо руку майбутнiм коалiцiянтам, побажаємо їм успiхiв в роботi, i миттєво уряд складе повноваження», – сказав Кириленко.

За словами депутата, сьогоднішня заява спiкера була зроблена напередоднi розгляду в парламенті питання про оцiнку дiяльностi Кабміну, щоб «було результативне голосування за вiдставку уряду».

При цьому голова фракцiї БЮТ не виключив можливостi успiшного голосування за вiдставку.

Тим часом заступник голови фракції НУНС Борис Тарасюк закликав голову парламенту Володимира Литвина подати у відставку.

«Тільки що ми з вами стали свідками політичного і юридичного шахрайства. Головною діючою особою цього політичного і юридичного шахрайства став Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Саме він всупереч аксіомі права «закон не має зворотної дії» порушив питання про докази щодо існування коаліції», – заявив Тарасюк.

Він також звинуватив голову фракції НУНС Миколу Мартиненка в тому, що той від імені всієї фракції фактично погодився на розпад коаліції, не отримавши на це підтримки в більшості членів НУНС.

Сьогодні Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про припинення діяльності коаліції «Національного розвитку, стабільності й порядку», до складу якої входили фракції БЮТ, НУНС і Блоку Литвина.

17 лютого Литвин попросив коаліцію надати йому й Регламентному комітетові документи, що підтверджують її існування, посилаючись на закон про регламент Верховної Ради.

Прихильники існування нинішньої коаліції заявляють, що вимога спікера подати особисті підписи принаймні 226 депутатів зі складу коаліції суперечить Конституції, бо нещодавно ухвалений новий закон про регламент, який уперше запровадив вимогу подавати підписи окремих депутатів при створенні коаліції, не має зворотної сили і не може стосуватися створення нинішньої коаліції в минулому.

Партія регіонів не сумнiвається в результативному голосуванні за відставку уряду

Заступник голови фракцiї Партiї регiонiв Олександр Єфремов заявляє, що в парламентi достатньо голосiв для висловлення недовiри урядові Юлiї Тимошенко 3 березня.

«Я можу сказати так: на сьогоднi проглядається бiльшiсть, яка може створити коалiцiю в парламентi, i вже точно є бiльшiсть, яка зможе проголосувати за висловлення недовiри урядові», – заявив Єфремов сьогодні у Верховнiй Радi.

За його словами, поведінка лідерів чотирьох фракцій на нараді у вівторок може розцінюватися як готовність до переговорів щодо формування нової коаліції.

При цьому депутат не зміг назвати терміни, в рамках яких може бути сформована нова більшість. «Якщо ж коаліція не буде створена, я це ще раз говорю, у цьому складі Верховна Рада працювати не зможе, і в нас залишається єдина можливість – на нові вибори», – сказав депутат.

Як заявив Єфремов, представники Партії регіонів уже ведуть переговори з окремими членами фракції НУНС щодо створення нової коаліції. «Якщо я не помиляюся, у фракції НУНС представлені сьогодні 11 партій і громадських рухів, тому з якимись членами цих партій у нас виходить конструктивна розмова, з якимись не виходить. Іде переговорний процес, а остаточні результати не оголошені, тому що переговорний процес ще не закінчено», – додав парламентар.

Депутати фракцiї Партiї регiонiв зареєстрували проект постанови про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв України. Його планують розглянути в середу, 3 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG