Доступність посилання

ТОП новини

Парламент звільнив Тимошенко з посади прем’єра


Після виступу в парламенті Юлія Тимошенко залишила сесійну залу. Київ, 3 березня 2010 року
Після виступу в парламенті Юлія Тимошенко залишила сесійну залу. Київ, 3 березня 2010 року

Верховна Рада відправила уряд Юлії Тимошенко у відставку. За відповідну резолюцію недовіри уряду проголосувало 243 депутати. Зокрема, за відставку голосували 172 депутати від Партії регіонів, 7 «бютівців», 15 «нунсівців», 27 комуністів, 19 – від Блоку Литвина, 3 – позафракцiйнi.

Напередодні прем’єр Юлія Тимошенко сказала, що піде в опозицію, якщо її уряд сьогодні відправлять у відставку. Про це голова Кабінету Міністрів заявила сьогодні під час свого виступу в парламенті, де розглядали питання про відповідальність уряду.

«Якщо сьогоднi буде проголосовано вiдставку уряду, тiєї ж хвилини наш уряд залишить свої кабiнети. Тiєї ж хвилини наша полiтична сила перейде в опозицiю й чiтко в опозицiї формуватиме об’єднану демократичну команду», – сказала Тимошенко з парламентської трибуни.

За словами голови Кабміну, Верховна Рада саме на її вимогу розглядає питання про відставку уряду. Тимошенко наголосила, що саме під час голосування за відставку Кабміну хоче бачити, як «сьогодні розподіляються політичні сили в парламенті. Хто на себе бере відповідальність за життя країни».

Тимошенко заявила, що дане голосування «буде дуже очевидним фактом – хто входить у коаліцію Януковича, хто з Януковичем співпрацює і хто буде цілком і повністю відповідати за його політику». При цьому вона додала, що «цей момент істини дуже потрібен для країни».

За словами Тимошенко, «сірого немає, це хочуть створити в Україні сіре, а є чорне і біле, є боротьба за Україну, за її незалежність».

Прем’єр мала на виступ 45 хвилин, але її заява була значно коротшою. Одразу після виступу Тимошенко залишила сесійну залу.

Пiсля оголошення у вiвторок про припинення iснування коалiцiї БЮТ, НУНС і блоку Литвина, упродовж 30 днiв депутати зобов’язанi сформувати нову бiльшiсть, ще 30 днiв дається їм для висунення кандидатури нового прем’єра i формування уряду. Iнакше будуть оголошенi позачерговi парламентськi вибори.

У Партії регіонів обіцяють нову коаліцію вже за кілька днів

Голосування за відставку уряду Юлії Тимошенко показало, що у Верховній Раді намітилася майбутня коаліція, заявляє заступник голови фракції Партії регіонів Микола Азаров.

«Переговори інтенсивно йдуть, і на табло ви бачили вже цифру (243 депутатів «за» відставку уряду Тимошенко). Я думаю, що це перше наближення до цифри, яка остаточно буде зафіксована в коаліційній угоді», – сказав Азаров.

За його словами, переговори про створення нової коаліції завершаться «буквально найближчими днями».

Азаров також назвав «неетичним» питання про його можливе прем’єрство. За його словами, прем’єрство у цей час – «це важке навантаження». «Але я професіонал, я знаю, як вивести країну з кризи. Тому невипадково колеги звертаються до мене», – наголосив представник Партії регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG