Доступність посилання

ТОП новини

Цього року Шевченківська премія становитиме 130 тисяч гривень – Жулинський


Микола Жулинський, академік Національної Академії наук, директор Інституту літератури НАНУ, голова Комітету з Національної премії України імені Т.Шевченка
Микола Жулинський, академік Національної Академії наук, директор Інституту літератури НАНУ, голова Комітету з Національної премії України імені Т.Шевченка

Київ – 9 березня, у день народження Кобзаря, традиційно вручають Національну премію імені Тараса Шевченка – найвищу державну культурно-мистецьку нагороду. Цього року лауреатами стали десятеро українців (загалом Шевченківський комітет мав 51 подання, у фіналі був 31 кандидат). Про подробиці цьогорічного вручення Шевченківських премій Радіо Свобода розпитувало голову Шевченківського комітету, академіка Миколу Жулинського.

– За протоколом премію мали вручати у Національній опері. Чому цього року вручення буде в іншому місці?

– Підписує указ про лауреатів Президент України. Попередній Президент України підписав положення про Шевченківську премію, у якому записано, що вручення премії відбувається 9 березня у Національній опері Президентом України. Але Віктор Янукович вирішив вручати цю премію на Тарасовій горі в Каневі. Очевидно він хоче поєднати поїздку в Канів, де він цікавитиметься станом реконструкції Шевченківського національного заповідника на Чернечій горі, і тому вирішено Адміністрацією Президента, що це вручення відбуватиметься в Каневі.

– Очікувалося, що розмір премії становитиме 200 тисяч гривень. Але кажуть, що це не так. Яким буде розмір премії?

– 130 тисяч гривень. Хоча минулого року було 170 тисяч гривень. Ми зважаючи на інфляцію, і щоб підняти престиж премії, раніше просили Президента України Віктора Ющенка і підняти до 200 тисяч. Таке погодження було, але оскільки в бюджеті цього року уряд визначив на премії 1 мільйон 300 тисяч, тому Адміністрація Президента, не виходити за межі цієї цифри, і залишила цьогорічну премію 130 тисяч. Безперечно – це мені дуже прикро.

– А як ви оцінюєте цьогорічних лауреатів?

– Я розумію, що не для всіх митців премія є головним стимулом і взагалі не може бути стимулом. Але на Гонкурівську премію в Франції щорічно надсилається до 6-ти тисяч романів. Ця премія не має фінансового еквіваленту. Десь там 1 франк. Але всі прагнуть цю премію здобути, тому що вона дає можливість бути популярним. Їх потім розхоплюють всі видавництва. Тому і в нашої Національної премії Тараса Шевченка потрібно піднімати престиж. Я розумію, що відбір складно робити, оскільки суб’єктивний фактор завжди існує. Я вважаю, що цього року, як і минулого, відбір відбувся досить хороший. Але вся проблема в іншому, Шевченківський комітет сам повинен визначати, кого слід номінувати. Ми ж отримуємо подання від різних організацій, і вже з того, що надійшло, ми відбираємо. Я вважаю, що Шевченківський комітет цього року зробив добрий вибір. Хороші лауреати, а літературно-мистецька громадськість вже судитиме, чи всі вони достойні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG