Доступність посилання

ТОП новини

У черзі в опозицію


Київ – Після створення в парламенті нової більшості і формування Кабміну за звільнене «регіоналами» місце офіційної опозиції почалася справжня боротьба. Наразі на статус опозиціонерів претендує фракція БЮТ і кілька політичних груп із фракції НУНС. Серед новонароджених опозиціонерів до команди Януковича й ті, хто ще недавно прагнув увійти у більшість, яка сформувалася у парламенті під Президента. Заявники наввипередки зайнялися презентаціями позицій – конструктивна, демократична, радикальна, сильна, європейська опозиція і розпочали боротьбу паралельно між собою, хто з них найбільше гідний цього статусу.

Першою про перехід в опозицію до новообраної влади ще до формування Януковичем більшості у парламенті заявила фракція БЮТ, яка до того ж є найчисельнішою у парламенті. 9 березня, біля пам’ятника Тарасові Шевченку, колишній Прем’єр-міністр і лідер парламентського блоку свого імені Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила йде в жорстку опозицію до нової влади і закликала приєднатися до цієї місії всіх націонал-демократів.

«Я прошу вас із сьогодення дати один одному зобов’язання, що ми спільно, чітко і сильно протистоїмо всьому, що є антиукраїнським. Ми чітко, спільно і сильно йдемо разом і єднаємо всіх людей доброї волі. І я знаю, що все це знову завершиться шансом, який Господь дасть Україні. І на цей раз ми шанс цей ніколи, нікому не дамо зруйнувати», – заявила Тимошенко у день народження Шевченка.

Того ж дня учасники віче народно-демократичних сил (серед яких РУХ, «Просвіта», «Партія захисників вітчизни» та інші) проголосили Юлію Тимошенко лідером об’єднаної демократичної опозиції.

В ухваленій резолюції опозиціонери поклялися боронити демократію, відстоювати європейський напрямок розвитку України, захищати країну від спроб втягувати її до будь-яких міжнародних структур та об’єднань, які суперечать європейській інтеграції, зміцнювати енергетичну безпеку, берегти і захищати газотранспортну систему тощо.

Опозиційність БЮТ підтвердив і лідер фракції Іван Кириленко уже після створення у парламенті нової більшості. Він наголосив на неконституційності створення коаліції і про офіційний перехід фракції в опозицію до, як він висловився, нелегітимної коаліції і нелегітимного уряду». «Сьогодні ми також формуємо опозиційний уряд – уряд майбутнього, і відповідний протокол ми передаємо до президії», – сказав Кириленко.

Однак заклики «бютівців» до своїх колишніх партнерів із «Нашої України – Народної самооборони» приєднуватися до них не знайшли масової підтримки. Ба більше, «нунсівці» почали змагатися уже поміж собою та заявляти про свою опозиційність окремими групами і групками.

Парад опозиціонерів

Відразу за «тимошенківцями» про свою опозиційність заявив член НУНС Арсеній Яценюк. Він так само збирається створити власний тіньовий уряд. Щоправда про свою опозиційність колишній претендент на президентське крісло заявив після особистої зустрічі з Віктором Януковичем у його адміністрації.

На відміну від Тимошенко, яка обіцяє боронити від Януковича, зокрема енергетичну безпеку, демократію в країні і таке інше, Яценюк пообіцяв захищати цінності, ідеали і позицію, з якими він йшов на президентські вибори. Яка саме позиція і цінності з ідеалами є в Яценюка, той не розшифрував. Свою опозицію він назвав «європейською».

Подейкують, що на такі формулювання спонукала таємна бесіда з Віктором Януковичем, із яким Яценюк нібито домовився в тому числі і про конструктивну опозицію. Після того, як не зумів домовитися про посаду в команді Януковича.

«Бютівці» внаслідок цього відразу перейменували «європейську» опозиційність Яценюка на кишенькову. Депутат Сергій Соболєв висловився, що Янукович прагне мати «кишенькову опозицію» на чолі з Арсенієм Яценюком.

«Президент призначив Яценюка улюбленою опозицією, конструктивною та лояльною, м’якою та пухнастою. Те, що Янукович призначив собі опозицією саме Яценюка означає, що Арсеній Петрович глобально продовжує грати в команді Януковича за сценарієм, складеним на благо самого Януковича», – сказав Соболєв, наголосивши, що Яценюк буде керованим і слухняним опозиціонером на відміну від жорсткої опозиції на чолі з Тимошенко.

Заявила про свою опозиційність і група «За Україну» В’ячеслава Кириленка. «Заукраїнці» при цьому відмежувалися відразу від інших опозиціонерів і заявили, що не збираються брати участі у формуванні опозиційних урядів ані з БЮТ, ані з Яценюком.

Слідом за Кириленком про окремий опозиційний напрямок як до влади Януковича, так і до зрадників у лавах НУНС та БЮТ заявив і Народний рух України.

У своїй заяві Рухівці наголосили, що рішення Верховної Ради України від 3 березня 2010 року про відставку Кабінету Міністрів України стало черговою сторінкою у переліку зрад, якою просякнута українська політика і звинуватили у зраді Литвина, членів НУНС та БЮТ, які проголосували за відставку уряду .

Не відстала від своїх колег і Українська народна партія Юрія Костенка. «Унпісти» заявили, що не братимуть участі в демократичній опозиції Юлії Тимошенко, закинувши тій співпрацю БЮТ із Партією регіонів у парламенті. Про те, що групу Костенка називали в числі тих, хто готовий підтримати коаліцію з Януковичем в парламенті, в УНП не коментують.

Свою опозиційність врешті висловила й фракція НУНС (окремо від Яценюка, групи «За Україну» й НРУ), якою керує номінально найбільший серед «нунсівців» прихильник коаліції з «регіоналами» Микола Мартиненко.

Кому належить право на опозицію і чому її так прагнуть?

Змагання за опозиційний статус «помаранчевої» команди набуває кумедного характеру. З огляду на те, що більшість із заявлених нині претендентів на опозиційну діяльність ще кілька тижнів тому активно домовлялася з «регіоналами» і Януковичем особисто про спільне формування парламентської коаліції, задекларовані позиції «помаранчевих» виглядають ще й дивними, м’яко кажучи.

Згідно Регламенту Верховної Ради, у парламенті може бути лише одна опозиція, яка складається з цілої фракції або ж кількох фракцій, які вирішили утворити опозицію спільно. Парламентська опозиція також зобов’язана перед тим ухвалити на своєму засіданні рішення про перехід в опозицію. Наразі про свою опозиційність цілісно повідомила лише фракція БЮТ.

Заступник Голови Верховної Ради, «бютівець» Микола Томенко зауважує, що за інших обставин у парламенті може лише працювати технічний опозиційний уряд чи якийсь інший опозиційний уряд, який призначить Янукович.

Томенко також обурився, що опозиційний уряд прагнуть зараз утворити депутати, які паралельно вели переговори про можливе входження до складу уряду Януковича. В опонентів БЮТ є свої контраргументи. Експерти не виключають, що ухвалений нещодавно Регламент депутати можуть знову підкорегувати на користь «комфортних» для влади опозиціонерів. Арсеній Яценюк принаймні заявив, що планує створити свій тіньовий уряд і назвати імена тіньових міністрів уже за кілька днів із числа депутатів.

Боротьба за опозиціонерство очевидно загостриться після спроби перерозподілу у Верховній Раді парламентських комітетів. Зазвичай найвпливовіші парламентські комітети перепадали опозиційній фракції. Зокрема регламентний комітет, бюджетний, комітет зі свободи слова та інформаційної політики тощо.

Представники офіційної опозиції також мають право брати участь в урядових засіданнях та отримувати інформацію із її закритих засідань. Чи не за ці преференції передовсім і воюють потенційні опозиціонери?

Змагання між собою за можливість отримати не такі вже й скромні права опозиції та доступ до ресурсних комітетів не лише додадуть черговий штрих у дискредитації «помаранчевих», а уже дали черговий і дуже переконливий привід «януковичам» смакувати неспроможність «помаранчевих» співіснувати навіть в опозиції. І паралельно «робити справи», проти яких кожен із опозиціонерів виступав публічно?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG