Доступність посилання

ТОП новини

«Якби Табачника не було, його слід було б вигадати» – експерт


Політолог Кость Бондаренко
Політолог Кость Бондаренко

Київ – Поки опозиціонери зациклилися на персоні міністра освіти й науки Дмитрі Табачнику, інші урядовці можуть абсолютно вільно почуватися. Тож, якби Табачника не було, його слід було б вигадати. Що ж до кадрових ротацій, то багатьом новопризначеним керівникам обласних адміністрацій було не менш комфортно і на попередніх посадах. Такі думки в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політичний експерт Кость Бондаренко.

– За яким принципом відбулись нові призначення в українській владі? Чи справді йдеться про формування професійної команди чи все-таки про бажання прилаштувати своїх людей?

– Насправді, я не бачу того, щоб було бажання прилаштувати людей. На більшості призначень це не позначилося. Ті люди, яких я знаю, що прийшли у владу, особливо на посади керівників ОДА, це не люди, які шукали для себе портфель. Наприклад, той же Михайло Добкін абсолютно комфортно почувався на посаді мера Харкова. А Михайло Папієв абсолютно нормально почувався на посаді народного депутата і радника Президента. Тому можна говорити і про професійний підхід.

– Вчора Президент Янукович звільнив низку керівників областей і призначив нових. Чи можна говорити, що таким чином нова влада готується до місцевих виборів?

– Я би не сказав. Тим більше, що ще не відома дата місцевих виборів. Наскільки мені відомо, регіонали внесли відповідний законопроект до Верховної Ради, де фігурує дата 7 листопада. Тому говорити, що влада вже зараз готується до місцевих виборів, передчасно. Зараз просто формують органи влади на місцях.

– Повертаючись до кандидатури Дмитра Табачники, яка викликала шквал протестів. Очевидно, така реакція була передбачуваною ще на самому початку. Для чого новій владі у перші тижні своєї роботи йти на конфронтацію із частиною суспільства?

– Якби не було б Табачника, новій владі потрібно було б його вигадати. Зараз усі настільки активно побачили Табачника в уряді, що за ним не бачать інших міністрів. Думаю, що насправді Табачник став таким собі універсальним солдатом, на якого сьогодні звернули увагу всі. На нього падають усі стріли, у той час, коли уряд буду працювати у своєму режимі. І інших урядовців у нас чомусь не помічають.

– Тобто, це була спланована акція?

Це не акція. Але виявилося так, що Табачник став щитом уряду. У той час, коли всі опоненти накинулися на Табачника, інші міністри можуть абсолютно вільно почуватися.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG