Доступність посилання

ТОП новини

Перспектива другої іноземної в Угорщині


Угорщина – В Угорщині лише кожен п’ятий житель може похвалитися знанням іноземної мови, між тим як на загал по Євросоюзу чужою мовою володіє кожен другий громадянин. В одній з південноугорських шкіл вже кілька років провадять цікавий мовний експеримент.

Учні старших класів однієї зі шкіл міста Боуй, що знаходиться неподалік угорсько-сербського кордону, безкоштовно вчать німецьку мову з посібників, затверджених міністерством освіти ... Федеративної Республіки Німеччини. Навіть мають звідти вчителя-мовника.

Подібного немає в жодній іншій школі Угорщини, стверджують фахівці. А перевіряють контрольні тести та екзаменаційні роботи дітей в адміністративному центрі області Бараня Печі. Звідти ж і надсилають до Боуйя підручники. Вчителі місцевої школи домоглися в обласному управлінні освіти спеціальної акредитації щодо проведення іспитів на знання середнього рівня німецької мови, засвоєних за методиками іншої держави, адже в Німеччині результати екзаменів визнаються автоматично.

На теренах Угорщини традиційно вчать німецьку

Можливо, тому ці учні вчать німецьку більш охоче і без особливого примусу, як це здебільшого трапляється в інших угорських школах.

Що стимулює їх до цього? Cтаршокласник Давид Чех зауважує: «Важко нині знайти дома добру роботу. Важливо те, що, при потребі, випускники школи можуть податися на заробітки і за кордон».

Історично так склалося, що через близькість Угорщини до Австрії, Швейцарії та Німеччини, найпоширенішою другою іноземною мовою, що поступово витіснила російську після розвалу СРСР та Ради економічної взаємодопомоги, є німецька. Особливо це відчувається у глибинці, де муніципальна освіта не має достатньо коштів, щоб працевлаштувати потрібну кількість вчителів англійської, на яких і в столиці є великий попит. До речі, між ними є чимало таких, що в терміновому порядку перекваліфіковуються з російської на якусь іншу іноземну мову.

Мовне посвідчення дає шукачам роботи додаткові бали

Між іншим, практика прийому на роботу молодих угорців у мультинаціональні компанії свідчить про те, що для роботодавців важливо, аби кандидат міг вільно спілкуватися чужою мовою з колегами і начальством. А спеціальним професійним термінам працевлаштованого навчать у компанії вже у процесі роботи.

Тим-то і пишаються у загальноосвітній школі міста Боуй, що з їхніми випускниками проблем в Угорщині та Німеччині не виникало. Щороку дирекція продовжує акредитацію іспитів німецькою для своєї школи в Угорщині, тому що в країнах Євросоюзу за наявності мовних методик із ФРН таких проблем не існує.

Директор школи Марія Бішгоф зазначає: «Ці іспити акредитовані і в Німеччині. Для нас це означає підвищення статусу школи до центру з вивчення іноземних мов. У загальноосвітній шкільній системі Угорщини це перший такий випадок».

Цього року школа зможе випустити 17 учнів, які добре засвоїли середній рівень знань німецької мови. Наступного року, сподівається Марія Бішгоф, кількість таких старшокласників збільшиться вже до 27 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG