Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували книгу про місцеву УПА


У Дніпропетровську, в музеї «Літературне Придніпров’я», презентували щойно видану книгу про діяльність українських націоналістів краю у часи Другої світової війни – «Дніпропетровська ОУН у боротьбі з німецькою окупацією», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Автори дослідження – місцеві історики – відшукали матеріал для видання у розсекречених архівах СБУ та російської ФСБ.

За словами одного з дослідників Юрія Щура, у перебігу дослідження виявили факт, який здивував самих істориків: виявляється, дніпропетровська ОУН була досить численною – науковці наразі відшукали інформацію про понад 800 людей, які входили до організації.

Історики також встановили прізвища керівників ОУН у Дніпропетровську. На черзі, кажуть, – віднайти живих родичів та нащадків цих людей.

Нещодавно у Дніпропетровську також презентували перше в Україні наукове дослідження про економічні ідеї ОУН. Автор книжки «Формування економічної платформи українського націоналістичного руху у 1920–1950-х роках» – директор Інституту суспільних досліджень, кандидат історичних наук Володимир Панченко.

Минулого року СБУ розсекретила документи про діяльність ОУН на півдні й сході України в 1939-му – другій половині 1950-х років.
XS
SM
MD
LG