Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» не отримає більше державних коштів для сплати за російський газ – Азаров


Київ – Національній компанії «Нафтогаз України» доведеться самостійно розраховуватися за газ із Росією. За словами Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, у квітні з державних коштів буде виділено не більше 10%, необхідних НАКу для розрахунку за спожитий російський газ.

На думку експертів, «Нафтогаз» зможе сплачувати самостійно лише у тому випадку, якщо йому повернуть борги облгази та великі регіональні підприємства. У Блоці Юлії Тимошенко рішення нового прем’єра ставлять під сумнів: мовляв, втілити обіцяне уряду буде зовсім непросто.

«Лавочку» закрили

«Лавочка оплати за російський газ з державних коштів закінчилася», – заявив напередодні Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він пообіцяв у квітні виділити не більше 10% суми, потрібної «Нафтогазу» для сплати за спожитий російський газ. За словами глави уряду, нині основне завдання Міністерства палива та енергетики – знизити витрати в системі НАК «Нафтогаз України» і підвищити ефективність діяльності компанії.

У БЮТ у рішучості нового прем’єра сумніваються. Народний депутат, член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима не заперечує, що «Нафтогаз» зможе розраховуватися з «Газпромом» самостійно, але лише тоді, коли йому почнуть повертати борги – зокрема облгази та великі регіональні підприємства.

«Проте знаючи про напруженість у розрахунках як із одного, так і з другого боку, маю великі сумніви, що Азарову вдасться швидко сконцентрувати необхідну суму, щоб своєчасно розраховуватися за російський газ виключно коштом НАК «Нафтогазу», – зазначає Олександр Гудима.

Пора затягувати паски

У НАК «Нафтогаз України» рішення глави уряду поки не коментують.

Водночас президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук наголошує, що компанії «пора затягувати паски» – інакше платити за газ буде нічим.

На думку експерта, також покращити фінансове становище компанія зможе за рахунок того, що з квітня «Нафтогаз» знову отримуватиме від російських партнерів плату за транзит. «Задля економії, зрештою, можна мінімізувати закупівлю газу на чергову зиму – у сховищах перед літом газу вдосталь, плюс повернення боргів та надходження коштів від нових тарифів. Платити буде чим», – каже Олександр Тодійчук.

«Найважливіше – це початок закачки газу у підземні сховища. У новому бюджеті вочевидь буде стаття, яка передбачатиме закупівлю саме державою сезонного газу для закачки на зимовий період», – додає Олександр Тодійчук.

Окрім скорочення дотування «Нафтогазу», Микола Азаров розпорядився якомога швидше провести переговори з Росією щодо ціни на блакитне паливо та нових газових контрактів, а також взятися за розробку диференційованих тарифів на газ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG