Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи ЖКГ піднімати не будуть – міністр


Тарифи на житлово-комунальні послуги цього року піднімати не будуть, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр з питань житлово-комунального господарства Олександр Попов.

«Маю надію, що Міжнародний валютний фонд нас не чує зараз. Але ми ж розуміємо, що підняти тарифи – це не тільки не зібрати кошти від населення. Ми ж і так сьогодні маємо складну ситуацію із взаєморозрахунками за газ із Російською Федерацією», – сказав Попов.

За його словами, щоб тарифи вийшли на рівень економічно обґрунтованих, «треба мати програму на 2-3 роки». «За цей час інвестувати в енергозбереження, оновити технології і, може, прийде час, що відпаде потреба піднімати тарифи взагалі. Енергоємність наших підприємств ЖКГ зараз у два рази вища, ніж у Європі, а ціна на газ – світова», – заявив міністр.

Водночас, як повідомив Попов, якщо ціна на газ для України не буде знижена, для того, щоб не піднімати тарифи на житлово-комунальні послуги, потрібно приблизно 6-7 мільярдів гривень. «Це дуже велика сума. Краще було б, якщо б ці кошти були спрямовані на реформу і на запровадження енергозберігаючих технологій. Якраз пошук такого рішення зараз і обговорюється в уряді», – сказав урядовець.

Якщо ж бюджет не зможе виділити кошти на те, щоб програма реформування запрацювала на повну потужність, то, за словами міністра ЖКГ, він буде «виходити перед урядом з ініціативою про те, щоб залучити ресурси, Світового банку, Міжнародного валютного фонду саме на реформи».

Наприкінці 2008 року МВФ схвалив програму стенд-бай для України на 16,4 мільярда доларів. Із них трьома траншами вже виділено близько 11 мільярдів. Перерахування четвертого траншу зупинили наприкінці минулого року через те, що українська влада – Президент та прем’єр – не змогли виступити з єдиною позицією. Ще одна причина – ухвалення Верховною Радою та підписання главою держави закону про підвищення соціальних стандартів. У МВФ таке рішення у період кризи назвали невчасним.

Серед вимог Фонду до України також – збільшити ціни на газ для населення.
XS
SM
MD
LG