Доступність посилання

ТОП новини

У нiч на недiлю Україна перейде на лiтнiй час


Україна переходить на лiтнiй час у нiч на 28 березня. О 3-й годинi ночi з 27 на 28 березня потрiбно перевести стрiлки годинника на годину вперед.

Перехiд на «лiтнiй» час здiйснюється останньої недiлi березня, згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13 травня 1996 року.

Транспортнi пiдприємства України готують перехiднi графiки руху.

Лiтнiй час у 2010 роцi запроваджується на перiод до 31 жовтня – останньої недiлi мiсяця.

Уперше перехід на «літній» час провели в кількох європейських країнах у 1916 році. Ідея полягала в кращому використанні світлого часу дня, а відтак в економії – в часи Першої світової війни йшлося про заощадження вугілля, в пізніші часи про електроенергію.

Нині така практика діє в більш як 80 країнах чи територіях, охоплюючи їх повністю або частково, зокрема, майже в усіх країнах Європи.

Натомість майже 160 країн чи територій, зокрема, більшість країн Азії і Африки, не користуються «літнім» часом.

В Україні «літній» час уперше формально з’явився 1917 року, коли його запровадив Тимчасовий уряд Російської республіки, до якої на той час належала більша частина України.

«Літній» час стали знову застосовувати в Україні як на той час частині СРСР із 1981 року.

Нині перехід на «літній» час здійснюється в Україні одночасно з переходом у Європейському Союзі о третій годині ранку в останню неділю березня.

Перехід на «зимовий» час, тобто повернення до звичайного часу переведенням стрілок годинника на годину назад, Україна здійснює в останню неділю жовтня о четвертій годині ранку.
XS
SM
MD
LG