Доступність посилання

ТОП новини

«Найбільші корупційні діяння здійснюються у суворій відповідності із законами» – Лавринович


Олександр Лавринович у студії Радіо Свобода (вересень, 2009 р.)
Олександр Лавринович у студії Радіо Свобода (вересень, 2009 р.)

Київ – Проведення судової реформи та боротьбу з корупцією назвав своїми головними пріоритетами міністр юстиції Олександр Лавринович. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції. Водночас він вважає виправданим відтермінування введення в дію низки антикорупційних законів.

Основною проблемою у подоланні корупції міністр вважає те, що можливості для корупційних діянь дуже часто закладені в законодавстві.

«Корупційні явища в державі – це не питання дрібного хабарництва, – заявляє Олександр Лавринович. – Найбільші корупційні діяння в нашій державі здійснюються у суворій відповідності із законами, без жодного правопорушення. Ці можливості корупційних діянь свідомо вносяться у закони та інші нормативні акти, щоб, виконуючи їх, мати преференції від повноважень, якими тебе наділила держава».
Водночас міністр позитивно охарактеризував той факт, що парламент ухвалив, а Президент підписав закон про перенесення набуття чинності пакету антикорупційних законів з 1 квітня цього року на 1 січня наступного.

За словами міністра, цей пакет законодавчих ініціатив створює проблеми не стільки для корупціонерів, скільки для простих громадян.

«Звичайно, важливо буде запровадження окремих норм того закону, де передбачається декларування не лише доходів, але й витрат. Але, поруч із цим позитивом, цей закон створює такі можливості для зростання корупції в правоохоронних органах, наче він спеціально для того був підготований», – каже Олександр Лавринович.

Натомість представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Аке Петерсон каже, що пакет антикорупційних законів був схвалений Радою Європи. Він висловив розчарування рішенням Верховної Ради відкласти набуття чинності пакету антикорупційних законів.

Судові клопоти

Серед інших пріоритетних напрямків у роботі Мін'юсту Олександр Лавринович назвав проведення судової реформи та подолання такого явища як невиконання судових рішень Україні. Щоправда, міністр не зміг назвати терміни проведення судової реформи.

«Прогнози – в Гідрометцентрі. Тут прогнозів не буває. Результати від цієї діяльності будуть тоді, коли ми зможемо отримати рішення парламенту по відповідному закону, де буде вирішена етапність», – відповів міністр на запитання про терміни впровадження етапів судової реформи..

Що ж до проблеми невиконання судових рішень, то про неї казав ще попередній міністр юстиції – Микола Оніщук.

Головною причиною невиконання судових рішень у Мін'юсті називають недосконале законодавство. Зокрема, закон часто захищає інтереси не того, хто має отримати компенсацію, а того, хто має її сплачувати.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG