Доступність посилання

ТОП новини

Меркель прибула до Туреччини


Канцлер Німеччини Анґела Меркель вперше за 4 роки відвідує з офіційним візитом Туреччину. Меркель, яка прибула з численною делегацією, проведе переговори в Анкарі та Стамбулі, а також візьме участь в Турецько-німецькому діловому форумі.

Днями Анґела Меркель в черговий раз заявила про те, що виступає проти повноправного членства Туреччини в Євросоюзі, наполягаючи на статусі привілейованого партнера ЄС.

Позиції Анґели Меркель і турецького прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана з питання про перспективи членства Туреччини в ЄС суттєво розходяться.

«Стосовно переговорів про вступ Туреччини до ЄС діє правило, згідно з яким необхідно дотримуватися угод. У цьому сенсі ЄС уже декілька років поспіль веде переговори про можливе членство Туреччини в Євросоюзі, результат яких залишається відкритим», – заявила Меркель напередодні візиту.

З реакцією вже виступили прем’єр-міністр Туреччини і глава МЗС. Вони вважають неприпустимим повернення до розмови про привілейоване партнерство для Туреччини. «Про такий механізм не згадується в жодній угоді ЄС. Ви не можете змінювати посеред гри правила пенальті. Ми граємо відповідно до встановлених правил ЄС», – заявив Ердоган.

У перебігу візиту Меркель до Туреччини питання статусу цієї країни в ЄС стане ключовим. Також мають обговорити такі теми, як боротьба з тероризмом, Кіпр, процес нормалізації турецько-вірменських відносин, Ірак, Афганістан. Йтиметься і про ядерну програму Ірану: Туреччина не підтримує запровадження санкцій проти цієї країни.
XS
SM
MD
LG