Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на бензин в Україні мають знизитися до «економічно обґрунтованих» – Антимонопольний комітет


Антимонопольний комітет України рекомендував нафтотрейдерам до сьогодні зменшити вартість пального. Урядовці уточнили: середня вартість найпопулярнішого бензину «А-95» має сягати не більше восьми гривень десяти копійок за літр. Під час попередніх стрибків тодішні урядовці, тодішні керівники Антимонопольного комітету теж багато говорили про змову нафторейдерів і завищену ціну на бензин. Але все одно ціни, перепочивши, знову йшли вгору. Що відбувається з цінами на бензин?

Нафтотрейдери, в основному, дослухалися до наполегливих рекомендацій Антимонопольного комітету та Урядової експертно-аналітичної групи і знизили ціни. На початку тижня вони навіть «перевиконали план». Експерти групи встановили, що середні ціни на бензин «А-95» мають бути не більше восьми гривень десяти копійок за літр. Тим часом заправити «залізного коня» обходиться в Україні на початку цього тижня у середньому у вісім гривень дев’ять копійок, повідомила аналітична компанія UPECO. (Щоправда, на деяких заправках платити треба більше, у Криму – в середньому вісім гривень вісімнадцять копійок).

Зниження зниженням, але вартість пального в Україні так і не повернулася до рівня, який був до нинішнього стрибка. (Наприклад, той же «А-95» коштував менше восьми гривень за літр).

Один із лідерів за цінами - Донеччина

Високі ціни на паливо на Донеччині, порівняно з іншими регіонами, – майже традиція для області. Варто тільки перетнути кордон Донецької області, і у сусідів, наприклад, на Харківщині, ціна на бензин буде нижче на декілька копійок. Найпопулярніша марка бензину в Донецькій області коштує в середньому вісім гривень вісім копійок, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Підвищення цін на бензин на всеукраїнському рівні не страшить донецьких водіїв. Зростання вартості палива на 4-5 відсотків не робить погоди для автолюбителів, вважає водій Юрій, у порівнянні з тими проблемами, які є в цій галузі.

«Ціна була вісім п'ятнадцять на бензин упродовж зими, тому що один із великих гравців ринку демпінгував. А зараз просто все повернулося на свої місця. Ціна ще підніметься, іде посівна. Щороку бензин дорожчає під час посівної», - говорить Юрій.

Останнім часом кількість заправних станцій у Донецьку стрімко зростала, проте якість їхнього бензину не підвищувалась. Знайти якісну заправку в межах міста важко, а за містом – майже нереально. Більшість станцій не відповідають вимогам, скаржаться донецькі водії. Лічені заправки мають спеціальні фільтри, встановлені на обладнанні, і більшість станцій не доливають у бак тієї кількості бензину, за який платить водій.

Автолюбителі кажуть, що бренд, під яким та чи інша станція продає паливо, ще не означає, що бензин якісний. А от біля станцій, які сумлінно виконують свої обов’язки, утворюються довгі черги. Такі точки можна порахувати на пальцях, розповідає водій Юрій. За його словами, половину заправок у Донецьку можна було б закрити, і місцеві водії не втратили б нічого. Тим більше, що і кількість машин на донецьких дорогах значно скоротилась. У цьому році майже 40 відсотків автівок, зареєстрованих у Донецьку, не пройшли технічний огляд.

Змову нафтотрейдерів не довели, проте…

Ціни на автозаправках піднялися минулого тижня водночас майже у всіх регіонах України, упродовж трьох днів, зазначає експерт Сергій Сапегін. (Літр «А-95» коштував на деяких заправках країни вісім гривень сорок копійок). Зростання цін, на його думку, свідчить, що вони утворюються не лише за ринковими механізмами. Водночас Сергій Сапегін наголошує, що змову нафтотрейдерів не довели.

«Те, що трейдери домовляються між собою, це факт, який регулярно доводиться десятками справ, порушеними Антимонопольним комітетом, це з одного боку. З іншого боку, справді, можна так розглядати, хоча, зрозуміло, що в даному випадку поки що доказів немає», - говорить Сергій Сапегін.

Також експерт Сергій Сапегін зауважує, що для останнього подорожчання цін на бензин були об’єктивні передумови.

«Ми побачили, що причини подорожчання лежали у кількох площинах. По-перше, протягом кількох тижнів (до стрибка вартості в Україні) світові ціни зростали. Ціни на кордоні України зростали. Піднімались і гуртові ціни. Таким чином на роздрібному ринку накопичився потенціал для зростання, який зрештою і був реалізований», - пояснює експерт.

Чергове підвищення цін на пальне - це ніщо інше, як змова нафтотрейдерів, переконує член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від БЮТ Олександр Гудима. За його словами, вони тісно зрослися зі владою, а та, нехтуючи правилами ринку, спробувала заробити на коливанні цін.

«Сьогодні ринок нафтопродукції в Україні можна назвати найбільш наближеним до ринку, якби не було отих штучних речей, які ми називаємо антимонопольними змовами. З багатьох джерел поставляються світлі нафтопродукти: Білорусія, Литва, заводи в Україні. В тому числі беруть бензин, світлі нафтопродукти з Російської Федерації. Тобто, з одного боку немає підстав для неринкового підняття цін. Але, з іншого, треба починати примушувати їх грати за ринковими правилами, а не за тими, які вони собі в Україні придумали», - говорить Олександр Гудима.

«Влада не терпітиме такі методи трейдерів» - Юрій Бойко

Представники влади відкидають закиди у можливій причетності до останнього підняття цін на бензин і нібито спробі заробити на цьому. Міністр палива та енергетики Юрій Бойко стосовно обґрунтованості цін пообіцяв: «влада не терпітиме такі методи трейдерів, не погоджені в рамках експертно-аналітичної групи, і відповідним чином реагуватиме на них».

Заступник директора Департаменту газової, нафтової та нафтопереробної промисловості Міністерства палива та енергетики України Віталій Горічко також переконує, що держава регулювати ціни не буде.

«Ми закликали Антимонопольний комітет розглянути ситуацію, що склалася. Ми не маємо права визначати ціни, ми можемо тільки оцінити ситуацію у Європі й спроектувати її на наш ринок. Але державного регулювання цін в Україні немає», - зазначив Віталій Горічко.

За рік Україна споживає загалом близько п’ятнадцяти мільйонів тонн нафтопродуктів, зазначають експерти. Бензину – п’ять мільйонів тонн. За останні три роки вони піднялися загалом більш ніж на дві третини. Після останнього стрибка Антимонопольний комітет порушив справу проти 15 операторів роздрібного ринку нафтопродуктів за ознаками антиконкурентних узгоджених дій.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG