Доступність посилання

ТОП новини

У Британії змінили правила, що регулюють видатки парламентарів


Будівля британського парламенту у Лондоні
Будівля британського парламенту у Лондоні

Лондон – Після травневих виборів депутати британського парламенту втратять право на друге помешкання коштом платників податків. Це одне з нових правил, які будуть запроваджені після того, як величезний скандал, в якому було виявлено масові фінансові зловживання серед британських парламентарів потряс Британією.

Члени нижньої Палати британського парламенту не зможуть мати друге помешкання коштом платників податків, незважаючи на те, що у Великій Британії депутатів обирають у мажоритарних округах, і вони повинні там працювати, а округи, звичайно, розкидані по всій країні.

Щоправда, ті депутати, чиї округи знаходяться 30 кілометрів або більше, ніж годину їзди від будівлі парламенту в Лондоні, зможуть повертати собі гроші за оренду двокімнатного помешкання – до 2200 доларів на місяць. Також депутатам буде дозволено брати на роботу одного родича. Про це повідомив голова нової незалежної комісії з парламентських стандартів Іан Кеннеді. За його словами, нові правила становлять виразний відхід від старої системи, яка була дискредитована торішнім скандалом із видатками.

Комісія розглядала пропозиції, що виникли після семимісячного розслідування фактів зловживань депутатів із видатками. Після ретельних перевірок аудитори наказали сотням депутатів повернути багатотисячні суми до скарбниці, а справу чотирьох парламентаріїв нині розглядає суд, і їм загрожує ув’язнення.

Чистий аркуш для нового парламенту

Новий режим щодо парламентських видатків буде використовувати комп’ютерну систему вже з першого дня після виборів, що відбудуться 6 травня. Комісія відкинула пропозицію заборонити депутатам брати на роботу будь-яких родичів, бо вважає, що ті можуть справді вартувати заплачених грошей, якщо запровадити відповідні механізми контролю. Проте працевлаштовувати можна буде лише одного родича, і це включає партнерів цивільних шлюбів, співмешканців та фінансових партнерів. За новими правилами зарплата родича мусить бути оприлюднена. Досі депутати вільно брали родичів для праці у своєму офісі, й часами це ставало предметом гострої критики.

Торік перегляд видатків депутатів спеціальною комісією висунув пропозицію заборонити брати на роботу родичів, оскільки виявилося, що чимало парламентарів працевлаштовували свої сім’ї. Пропозиції цієї комісії щодо приборкання фінансових зловживань депутатами стали підґрунтям нових правил гри, зауважує політичний оглядач Марк Ковелл.

«Як виглядає, більшість рекомендацій комісії було прийнято, – каже він. – Тепер важливо, щоб новий склад парламенту зміг почати працювати із чистого аркуша вже із новою схемою щодо видатків».

Скасоване і «золоте прощання»

За новими правилами щорічне повернення коштів на житло та офіс депутатів не може перевищувати 60 тисяч доларів, досі дозволялося близько 85 тисяч доларів. Депутати не зможуть повернути собі гроші за купівлю другого житла у своєму окрузі, але зможуть орендувати там двокімнатне помешкання. 128 депутатів однак не зможуть претендувати навіть на таку оренду, бо їхні округи знаходяться у межах 30 кілометрів або менше години їзди від парламенту.

Натомість лондонські депутати зможуть подавати заявку на повернення витрати на таксі, якщо засідання Палати Громад тривало після 11 вечора, а ті, кому треба добиратися додому за межі Лондона зможуть повернути до 200 доларів за ночівлю у готелі. І ще одне нововведення – тепер депутати, що назавжди залишають парламент, більше не отримають майже 100 тисяч доларів на облаштування нового життя, суми, яку в парламенті називали golden goodbye, тобто «золотим прощанням».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG