Доступність посилання

ТОП новини

Італійська Аквіла: рік після землетрусу


Селище Онна (провінції Аквіла) після землетрусу, 6 квітня 2009 року
Селище Онна (провінції Аквіла) після землетрусу, 6 квітня 2009 року

Рим – Італія вшановує пам’ять загиблих внаслідок руйнівного землетрусу, що стався рік тому у місті Аквілі та довколишніх поселеннях. Трагедія забрала життя 308 людей, серед них були дві українки. 70 тисяч осіб втратили домівки. У дні жалоби потерпілі поминають жертв, але вони також нарікають на владу через повільну реконструкцію уражених районів.

Минулої ночі тисячі жителів Аквіли долучилися до скорботної церемонії з палаючими в руках свічками. О 3 годині 32 хвилини пролунали 308 ударів дзвону на пам’ять про загиблих. Потужне, шестибальне коливання землі за 22 секунди зруйнувало середньовічне місто Аквілу і пошкодило десятки сусідніх містечок в центральній області Абруццо. Природне лихо в сейсмічно активній зоні вважають найбільшим на Апеннінах за останні 10 років.

Перші півроку після трагедії потерпілі мешканці перебували у наметових містечках, готелях, знаходили притулок у родичів і добрих людей. Де живуть і як почуваються сьогодні 70 тисяч евакуйованих осіб?

Житло для потерпілих

Походжаючи розваленими вулицями колись привабливої Аквіли, літній мешканець зі смутком в очах розповів: «Досі довкола сліди руйнування. Ще дуже багато роботи, кінця і краю не видно. Сподіваємося, повернутися до своєї хати якомога швидше. Думаю, за цей рік можна було б зробити набагато більше. На сьогодні вже б могли повернутися до власного помешкання».

За сприяння уряду 15 тисяч потерпілих вже живуть у новозведених цегляних будинках, які утворили на околиці Аквіли новий квартал. Ще 4 тисячі – у дерев’яних будинках або ж в орендованих квартирах за рахунок відділу цивільної оборони. Кілька тисяч досі перебувають у готелях далеко від рідної місцини. Майже 30 тисяч людей, отримуючи від держави щомісяця 200 євро на особу, познаходили тимчасове житло самостійно.

Загалом через рік після землетрусу понад 50 тисяч осіб ще отримують підтримку від уряду. Решта, повідомляє місцева влада, повернулися до своїх квартир, прилаштувалися при родичах або ж мовчки залишили небезпечний район, переїхавши в інший регіон для проживання.

Непевне майбутнє

Багато потерпілих жителів цими днями проводять акції протесту. Вони невдоволені надто повільною реконструкцією міста, внаслідок чого в уражених районах немає роботи і поволі відновлюється економічна активність провінції. Одним словом, їхнє майбутнє все ще непевне, кажуть потерпілі.

Влада зі свого боку заявляє про рекордні темпи подолання надзвичайної ситуації, адже першочергове завдання полягало у порятунку людей та зведенні житла для постраждалих.

«Ми успішно справилися з першим етапом надзвичайної ситуації. Усі відповідальні структури і також уся країна прийшла на допомогу потерпілим мешканцям. Ми стабілізували ситуацію, а тепер перед нами наступний крок – відновлення історичного центру міста Аквіли та інших поселень», – зазначив керівник відділу цивільної оборони Ґвідо Бертолазо.

Прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі повідомив, що уряд знову виділяє 8 мільярдів євро на подолання наслідків лиха. Значна частина коштів розрахована на реконструкцію та економічне становлення міста. Як вважають фахівці, для цілковитого відновлення нормального життя в Аквілі знадобиться років десять.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG