Доступність посилання

ТОП новини

Італія долає наслідки землетрусу


Італійське селище Онна, одне з багатьох, які серйозно постраждало від землетрусу
Італійське селище Онна, одне з багатьох, які серйозно постраждало від землетрусу

Рим – В Італії ще підраховують збитки, завдані землетрусом у центральній області Абруццо 6 квітня, але уряд країни вже запровадив план оперативних заходів із ліквідації наслідків природного лиха. Несподіваним стало рішення приймати липневий саміт «Великої вісімки» у зруйнованому місті Аквіла, замість острова Сардинія, де понад рік тривають підготовчі роботи.

Біда застала Італію у важкий час економічної стагнації. Прем’єр Сильвіо Берлусконі, проявляючи свій талант підприємця і комунікатора, намагається усіма можливими шляхами знайти ресурси для подолання надзвичайної ситуації в ураженому регіоні. Так, на думку пана Берлусконі, у період глобальної фінансової скрути острів Сардинія є занадто розкішним місцем для зустрічі світових лідерів, яка має відбутися в Італії 8-10 липня.

Щоб заощадити гроші і направити їх у потрібне русло, глава уряду вирішив перенести центр міжнародної уваги до пошкодженого міста Аквіла. Прем’єр-міністр пояснив це так: «Ми проаналізували, що для прийому саміту на Сардинії, на гарантування безпеки та інші організаційні заходи доведеться виділити понад 220 мільонів євро. Тож ми запитали самі себе: чому б не зекономити кошти і не дати ці 220 мільонів на реконструкцію регіону Абруццо?»

Поза тим, італійський прем’єр обіцяє високим гостям екскурсію до обвалених церков і палаців. Таким чином керівники країн, які висловили бажання допомогти Італії у відбудові історичних пам’яток, зможуть на власні очі оцінити масштаби катастрофи для фінансування відновлювальних робіт.

Зону стихії оголосять вільною від оподаткування

На ліквідацію наслідків землетрусу кабінет міністрів виділив 8 мільярдів євро. Як наголосили урядовці, вперше у подібній ситуації вони не вдаються до запровадження нових податків з громадян, а знайшли кошти зі внутрішніх державних резервів та долучили ресурси з кризового фонду Євросоюзу. Надалі додатковим джерелом надходження стануть прибутки від лотереї та азартних ігор. Ця сфера в Італії – одна з небагатьох, яка у період економічної кризи впевнено тримається на плаву.

Міністр економіки Джуліо Тремонті зазначив, що «вперше в Італії, долаючи наслідки стихії, роботу розділили на дві фази: боротьба з надзвичайною ситуацією і відновлення уражених районів. Раніше оперативно всі сили кидали на подолання надзвичайної ситуації, а реконструкція проводилася набагато пізніше».

Після погодження з Брюсселем потерпілі райони на кілька років оголосять зоною, вільною від оподаткування. Нині для постраждалого населення заморозили сплату податків, комунальних послуг і квартирних кредитів.

Внаслідок землетрусу без житла залишилися понад 60 тисяч осіб, половина з них уже місяць живуть у наметах. Для тих, хто втратив дім і бажає будувати новий, надають допомогу у розмірі 150 тисяч євро, а для тих, хто буде реконструювати пошкоджений будинок, передбачено 80 тисяч євро.

Уражена земля в Абруццо, перетворюючись на великий будівельний майданчик, перебуває під пильним оком правоохоронців. Вони застерігають, що моментом можуть скористатися мафіозні клани, доклавши свою руку до масштабних будівельних проектів, як це часто трапляється в Італії.

(Рим–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG