Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини веде переговори про співпрацю з Францією, незважаючи на суперечності


Сьогодні завершився дводенний офіційний візит прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана до Франції. Він проходив на тлі глибоких розбіжностей між Парижем і Анкарою з питань членства Туреччини в Європейському Союзі та ядерної програми Ірану.

Реджеп Тайїп Ердоган прибув до Парижа у вівторок, 6 квітня, щоб обговорити питання економічної, культурної співпраці та співробітництва в галузі безпеки під час зустрічей із президентом Франції Ніколя Саркозі, прем’єр-міністром Франсуа Війоном та провідними підприємцями. Візит збігся із завершенням Турецького сезону у Франції – заходів для поширення знань про історію і культуру Туреччини, котрі пройшли у 80 французьких містах від літа минулого року, і турецький прем’єр був присутній на його закритті спектаклем барокової музики у Версальському замку.

Президент Франції Саркозі є одним із найбільших в ЄС противників членства переважно мусульманської Туреччини в Євросоюзі, тому візит привертає підвищену міжнародну увагу.

Британський оглядач Марк Ковелл зазначає: «Разом із Німеччиною Франція є провідним опонентом приєднання Туреччини до ЄС, і Саркозі каже, що відносно бідна країна із мусульманською більшістю просто не належить до Європи. Саркозі також заявляв, що Туреччині слід запропонувати альтернативну програму, яка не передбачає повного членства. Через опозицію цих двох країн – Франції і Туреччини – поступ у перемовах щодо приєднання було стримано».

А Ердоган абсолютно не згодний із позицією Саркозі. Напередодні візиту він дав інтерв’ю французькому часописові Figaro, в якому зауважив: «Туреччина в ЄС не буде тягарем для Європи, а навпаки, вона зробить великий внесок».

Якихось несподіванок у перебігу візиту, втім, не сталося, адже ще до початку дипломати двох країн дали знати, що розмови передусім стосуватимуться зміцнення двосторонніх відносин між країнами, а суперечностям щодо членства в ЄС не буде дозволено домінувати. Тому, наприклад, програмою візиту не був передбачений вихід Ердогана і Саркозі до представників преси.

Нелегкі переговори з ЄС


Туреччина приступила до офіційних переговорів щодо приєднання до ЄС 2005 року. Але досі розмови точилися лише у 12 із 35 галузей політики, у яких країни-кандидати мусять виконати необхідні критерії. Переговори у восьми залишаються замороженими через суперечку, пов’язану з конфліктом Туреччини із країною-членом ЄС Кіпром.

Ще одна конфліктна ситуація між Туреччиною і Францією стосується ядерної програми Ірану. Ердоган критикує Францію за санкції проти Тегерана. Тоді як, за його словами, Анкара хоче добрих стосунків із президентом Ірану Махмудом Ахмадинеджадом.

Незважаючи на політичні суперечності, Франція є другим за величиною іноземним інвестором у турецьку економіку. Тому економіка стала одним із головних фокусів візиту поруч із проблемою боротьби з тероризмом, зокрема, зі збройним рухом курдів під проводом Робітничої партії Курдистану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG