Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд підтвердив законність коаліції


Конституційний Суд України визнав, що «окремі народні депутати України, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій». Таке рішення оголосили сьогодні в Суді.

16 березня Конституційний Суд відкрив провадження в справі про тлумачення порядку формування коаліції й статусу позафракційних депутатів за поданням 68 депутатів від Партії регіонів.

Водночас Конституція України передбачає, що коаліція є об’єднанням депутатських фракцій, без згадки про можливість індивідуального членства.

Той самий Конституційний Суд 2008 року вже підтверджував це конституційне положення, дійшовши висновку, що «Конституція України визначила суб’єктів формування коаліції депутатських фракцій – депутатські фракції».

Суд наголосив тоді, що до «складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати України, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію».

Те рішення Конституційного Суду, як і протилежне йому нинішнє, «є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене».

Цього разу Суд мотивував своє рішення посиланням на нині чинний текст Регламенту Верховної Ради. Тим часом внесені на початку березня зміни до нього передбачили норму про коаліцію як об’єднання і депутатських фракцій, і окремих депутатів, що суперечить Конституції й попередньому рішенню Конституційного Суду.

Минулого місяця фракції Партії регіонів, Комуністичної партії, Блоку Литвина, по 6 депутатів від фракцій БЮТ і НУНС і чотири позафракційні депутати створили коаліцію з назвою «Стабільність і реформи» у Верховній Раді в складі 235 парламентарів. До 1 квітня склад коаліції збільшився до 240 депутатів.
XS
SM
MD
LG