Доступність посилання

ТОП новини

КСУ підтвердив легітимність коаліції, але натякнув, що може й передумати


Судді КСУ під час оголошення рішення. Київ, 8 квітня 2010 року
Судді КСУ під час оголошення рішення. Київ, 8 квітня 2010 року

Київ – Конституційний Cуд визнав легітимність чинної парламентської коаліції. Згідно з рішенням, яке оприлюднив Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак, окремі народні депутати мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій. Згодом на прес-конференції суддя зазначив, що таке рішення ухвалене суто в правовій ситуації сьогоднішнього дня і тому згодом може бути ухвалене інше рішення.

Окремі народні депутати – зокрема, ті, які не знаходяться у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді – мають право брати участь у формуванні парламентської більшості.

За словами Андрія Стрижака, це рішення ухвалене двома третинами голосів від складу Конституційного Суду, а один суддя – Віктор Шишкін – висловив щодо цього рішення окрему думку.

«У Конституції закладено певний дуалізм, – визнав потім Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак. – З одної сторони, є певні елементи імперативного мандату, з іншої – у нас все-таки вільний мандат. Все-таки у нас депутат – не кріпак. Він все-таки виражає волю не політичної партії. Не політичної сили. А волю народу».

«Завтра будемо тлумачити, можливо, зовсім не так» – Голова КСУ

Виголошене сьогодні рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. Утім, у вересні 2008 року Конституційний Суд ухвалив діаметрально протилежне рішення. Тоді він заборонив окремим депутатам створювати коаліцію, наділивши цим правом лише парламентські фракції. Коментуючи цю колізію, Андрій Стрижак зазначив, що попереднє рішення ухвалили без врахування закону про Регламент Верховної Ради, який набув чинності у лютому цього року.

«Ну, скажімо, завтра зміниться політична ситуація, політична кон’юнктура, – каже він, – і як буде поступати Конституційний Суд? Якщо так, то давайте дочекаємося цього завтра – і завтра будемо тлумачити, можливо, зовсім не так, як зараз».

Прес-конференцію Андрій Стрижак почав зі спростування того, що Конституційний Суд ухвалив рішення під тиском і з політичних міркувань. Деякі пояснення голови КСУ викликали в журналістів сміх, через що Стрижак дещо дратувався.

Конституційний Суд налякав опозицію

Влада та опозиція дали діаметрально протилежні оцінки рішенню Конституційного Суду.

«Виходячи із сьогоднішнього рішення Конституційного Суду, можна сказати, що діяльність коаліції, утвореної у Верховні Раді, є конституційною і законною, – каже депутат-регіонал Юрій Мірошниченко. – І ніякі політичні дискусії не зможуть перешкодити діяльності як коаліції, так і утвореного нею уряду».

Натомість голова опозиційного уряду депутат-бютівець Сергій Соболєв інакшої думки. «Нажаль, ми повертаємося до часів кучмізму, коли можна визнати, що другий термін Президента є першим, і під це можна підвести будь-що, – зазначив він в інтерв’ю Радіо Свобода. – Найстрашніше: якби не було раніше ухваленого рішення цього ж Конституційного Суду який стосувався цієї ж Конституції, яка не змінювалася. Так от, там було чітко визначено, що лише фракції можуть створювати коаліцію. Бо виходить що закон про Регламент вищий, ніж Конституція. Це страшно, коли таке рішення оголошує Голова Конституційного Суду України».

За словами Сергія Соболєва, опозиція ініціюватиме відкликання суддів Конституційного Суду, призначених за квотою парламенту, які ухвалили це рішення.

Обурення з приводу цього рішення Конституційного Суду висловив і колишній Президент Віктор Ющенко.

Між тим, у Конституційному Суді відкрито впровадження щодо відповідності Конституції чинного закону про Регламент, який дозволяє формувати коаліцію не лише фракціям, але й окремим депутатам. Тож, сумніви щодо легітимності коаліції остаточно не розвіяні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG