Доступність посилання

ТОП новини

Киргизький президент не збирається у відставку


Люди спалюють портрет президента Курманбека Бакієва на вулиці у Бішкеку, 8 квітня 2010 року
Люди спалюють портрет президента Курманбека Бакієва на вулиці у Бішкеку, 8 квітня 2010 року

Прага – Ситуація у Киргизстані залишається напруженою після того, як опозиція захопила владу в країні, а президент, який покинув столицю, відмовився іти у відставку. Бідний, але стратегічно вигідно розташований, Киргизстан поринув у хаос протягом останніх днів, коли опозиція і сили безпеки зіштовхнулися у збройних сутичках, в результаті яких загинуло понад 70 осіб.

Ще вчора лідери киргизької опозиції переховувалися, багато з них сиділи по тюрмах. Нині вони захопили владу і розпустили парламент у країні. Лідер опозиції Роза Отунбаєва очолила тимчасовий уряд після того, як прем’єр подав у відставку, а президент утік із Бішкека.

Роза Отунбаєва, яка очолила тимчасовий уряд Киргизстану
Втім, як Курманбек Бакієв заявив в ефірі російського радіо «Ехо Москви», у відставку він не збирається. Бакієв, який переховується на півдні Киргизстану, заявив, що є обраним президентом країни і що він не має наміру покидати країну.

У березні 2005 року Роза Отунбаєва сприяла тому, щоб Курманбек Бакієв отримав президентську посаду. Нині вона, знову як лідер опозиції, закликає його відмовитися від влади. Від вчорашнього дня вона очолює тимчасовий уряд, який, як виглядає, контролює ситуацію в Киргизстані.

«Ми, як тимчасовий уряд, виконуємо обов’язки президента, парламенту та уряду одночасно. Ми беремо під контроль владу в країні», – заявила Роза Отунбаєва.

В інтерв’ю Радіо Свобода вона сказала, що очолюватиме нову владу принаймні протягом півроку, поки не буде написана нова Конституція, яка відкриє можливість для проведення нових «чесних» президентських та парламентських виборів.

Росія вже веде переговори, а США ще не визначилися

Новий уряд ще не визнали офіційно в світі, але деякі лідери вже ведуть із ним переговори. Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін у телефонній розмові пообіцяв Розі Отунбаєвій гуманітарну допомогу. Речник Кремля заявив, що цей жест підтримки був адресований Отунбаєвій «як голові уряду національної згоди». Одночасно Росія спрямувала додаткові сили на захист своєї військово-повітряної бази в Киргизстані.

Сполучені Штати, які також мають військову базу в Киргизстані для сполучення зі своїми силами в Афганістані, ще не визначилися з визнанням фактичного нового керівництва Киргизстану. В інтерв’ю агентству «Рейтер» представник Білого Дому заявив, що все залежатиме від курсу, який візьме новий уряд, але адміністрація зацікавлена у відновленні демократичного і конституційного уряду.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG