Доступність посилання

ТОП новини

Політреформа в Пакистані пройшла перше схвалення


Нижня палата парламенту Пакистану, Національні збори, одноголосно проголосувала за схвалення політичної реформи, яка має на меті позбавити президента країни значної частини повноважень і перерозподілити їх на користь уряду й парламенту.

Тепер цей законопроект про зміни до Конституції має схвалити верхня палата, Сенат. Як вважають, вони пройдуть там так само легко.

Сам нинішній президент Асіф Алі Зардарі підтримав ці зміни. Тим більш радо привітав їх прем’єр-міністр Юсаф Раза Ґілані.

Цю Вісімнадцяту поправку до Конституції вважають за відмову від спадщини часів влади військових, коли в руках президента-військового диктатора було зосереджено більшість повноважень.

Законопроект, серед іншого, передбачає оголосити військовий переворот 1999 року одного такого керівника, попереднього президента Первеза Мушаррафа, незаконним, і вилучити з Конституції зміни, які запровадив у 1970–80-х роках інший такий диктатор, президент Мухаммад Зія уль-Хак.

Відтак після набуття поправкою чинності президент втратить право звільняти прем’єр-міністра, розпускати парламент чи призначати керівника впливових збройних сил Пакистану й залишиться переважно номінальним головою держави.

Буде скасоване й обмеження на не більш як два терміни на посаді прем’єр-міністра, яке запроваджували спеціально проти опозиціонерів, небіжчиці Беназір Бгутто і нині популярного Наваза Шаріфа, щоб не дати їм змоги знову очолити уряд.
XS
SM
MD
LG