Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські відносини змінюються не на користь України – експерт


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції у Москві, 19 березня 2010 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції у Москві, 19 березня 2010 року

Київ – Сьогодні до України прибуває керівник російського МЗС Сергій Лавров. У рамках дводенного візиту він зустрінеться зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком та візьме участь у засіданні підкомітету із питань міжнародної співпраці російсько-української міждержавної комісії. Тим часом, у європейській пресі уже з’явились прогнози, що під час візиту до Києва міністр закордонних справ Росії порушуватиме питання другої державної мови в Україні, «іншого трактування» історичних подій щодо Голодомору та героїв ОУН-УПА. А також подальшого перебування російського флоту в Севастополі після 2017 року. Про перспективи візиту Сергія Лаврова Радіо Свобода запитало експерта з українсько-російських відносин Володимира Нагірного.

– Які питання стоятимуть у центрі уваги під час візиту до України Сергія Лаврова?

– Цей візит слід розцінювати як такий, що пов’язаний із підготовкою приїзду в Україну російського Президента Дмитра Медведєва, який планується на травень. Саме ця тема буде однією з головних під час переговорів. Ті питання, про які пише західна преса, безперечно також будуть у центрі уваги, оскільки на квітень планується проведення низки робочих груп з усіх тих питань, які цікавлять РФ. Тобто, Чорноморський Флот, гуманітарні питання, безпекове співробітництво, військово-технічне співробітництво. Міністр прагне підготувати також ці теми, щоб під час роботи у робочих групах, вони розвивалися у тому напрямку, який цікавить Росію. У даному випадку можна говорити, що поки українська влада декларує серйозне бажання до поступок, російська сторона намагається якнайшвидше добитися саме тих рішень, які дня неї цікаві.

– А чи варто очікувати якихось заяв за підсумками нинішнього візиту Лаврова?

– Ні. Найімовірніше, гучних заяв не буде. Це буде візит, витриманий у параметрах, притаманних для роботи міністерств закордонних справ. Єдине, що можна сказати, тут є певні символи, які промовистіші, ніж заяви. Той факт, що міністр Лавров, разом із міністром Грищенком покладатимуть квіти до могили невідомого солдата, також лягає у російську концепцію гуманітарного плану. Тобто, культ великої перемоги, акцент на спільних цінностях та історичних сторінках. У той час, коли колишній Президент Ющенко намагався вести іншу традицію: вшанування пам’яті жертв Голодомору і на тих питаннях, які є суто українською історією, становлять цінність перш за все для України. У даному ж випадку символічний крок буде зроблено у іншому напрямку.

– Під час передвиборної президентської кампанії нова влада декларувала покращення стосунків з Росією. Чи можна говорити сьогодні про зміну українсько-російських відносин?

– Декларативно зміни досить відчутні. Відчутні на рівні заяв. Тож можна констатувати, що активізувався взагалі процес українсько-російського співробітництва. Інша справа, що ця активізація не призвела до якихось серйозних проривів з українського боку. Поступки, які готова робити українська сторона, не є достатніми для російської у тому плані, що вона не готова йти на поступки у відповідь. Тобто, російська сторона вимагає інших поступок. І тут проблема не менш серйозна, ніж та, яка була під час попередньої української влади, коли діалогу фактично не було і співпраця згорталася. Зараз, не дивлячись на активізацію, процес іде в невигідному для України напрямку.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG