Доступність посилання

ТОП новини

Сейм Польщі закликав Росію оприлюднити всі документи по Катині


Сейм Польщі закликав Росію оприлюднити всі документи стосовно масових розстрілів польських громадян в Катині. В одноголосно ухваленій заяві депутати висловили вдячність громадянам Росії, які доклали зусиль до з’ясування правди про події весни 1940 року, та засудили тих, хто намагався сфальсифікувати історію та применшити злочинність тих подій.

«Сейм Польщі очікує на з’ясування всіх обставин злочину, надання доступу до документів слідства у справі Катині та реабілітацію її жертв», – мовиться в заяві.

Депутати також назвали нещодавню участь глави уряду Росії Володимира Путіна спільно з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском у меморіальних заходах в Катині «символічним жестом», який свідчить про готовність російської влади сприяти «позитивному вирішенню цих справ».

Росія не визнала вбивства поляків за воєнний злочин і досі не відкриває архівні справи про ті події, всупереч наполяганням Польщі. А російські суди відмовляються поновити слідство в цій справі.

Понад 20 тисяч поляків, переважно офіцерів, інтернованих після окупації частини Польщі Радянським Союзом після розділу польської території між СРСР і нацистською Німеччиною, були розстріляні навесні 1940 року за вказівкою радянського керівництва в кількох місцях тодішнього СРСР. Одне з них, Катинь на російській Смоленщині, стало символом тієї трагедії.
XS
SM
MD
LG