Доступність посилання

ТОП новини

Лавров у Києві: експерти не радять очікувати «чогось особливого»


Президент України Віктор Янукович (ліворуч) зустрічає міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Київ, 9 квітня 2010 року
Президент України Віктор Янукович (ліворуч) зустрічає міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Київ, 9 квітня 2010 року

Київ – До України з офіційним дводенним візитом прибув у п’ятницю міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. На думку політологів, гучних заяв у рамках візиту не лунатиме. Водночас деякі політичні експерти називають візит Сергія Лаврова підготовкою до приїзду в Україну російського президента Дмитра Медведєва.

Міністри закордонних справ України та Росії зустрінуться віч-на-віч у суботу. У другий день візиту Сергія Лаврова очікується також, що голова російського МЗС візьме участь у третьому засіданні Підкомітету з міжнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії.

А розпочався візит Сергія Лаврова в п’ятницю з покладання квітів до могили Невідомого солдата у Києві спільно з українським колегою Костянтином Грищенком.

Політичний експерт Володимир Нагірний припускає, що візит Сергія Лаврова – це підготовка до травневого приїзду в Україну президента Росії Дмитра Медведєва. На думку політолога, сторони також обговорюватимуть низку питань, актуальних перш за все для Росії.

«На квітень планується проведення низки засідань робочих груп із питань, які нині цікавлять Росію: Чорноморський флот, співпраця в гуманітарній сфері тощо. Міністр прагне ці теми підготувати, щоб вони розвивалися в «правильному» напрямку», – додає Володимир Нагірний.

Росія поки не знає, чого хоче від України

Натомість більшість експертів схильна до того, що візит Сергія Лаврова – це звичайна робоча зустріч. Директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко впевнений, що жодних гучних заяв очікувати не варто.

«Лавров представляє виконавчу гілку влади, тому й переговори проводити він може лише щодо тих домовленостей, які вже були досягнуті на рівні президентів чи прем’єрів», – каже Кость Бондаренко.

Тієї ж думки доктор політичних наук Віктор Котигоренко. За словами експерта, через зміну влади в Україні Росія поки не виробила чіткої стратегії співпраці.

«Росія ще не виробила щодо України якоїсь конкретної позиції. Водночас українська влада також поки не сформулювала чітко, чого вона хоче від Росії і що готова дати в обмін на це», – зазначає Віктор Котигоренко.

Зустріч Віктора Януковича та Дмитра Медведєва, імовірно, відбудеться в середині травня у Києві – у рамках засідання російсько-української міждержавної комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG