Доступність посилання

ТОП новини

Похорон Леха Качинського призначений на суботу


Виконувач обов’язків голови держави, маршалок (спікер) Сейму Броніслав Коморовський оголосив, що похорон загиблого президента Польщі Леха Качинського призначається на суботу.

Жалобна церемонія на державному рівні проходитиме в самому центрі Варшави, на площі Юзефа Пілсудського, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У вівторок до президентського палацу до домовини з тілом покійного Леха Качинського приходитимуть на останнє прощання мешканці Варшави та усієї Польщі.

Коморовський додав, що з початком тижня він починатиме перемовини з представниками всіх парламентських фракцій стосовно терміну дострокових президентських виборів у Польщі.

Оглядачі сподіваються, що відповідно до польської Конституції вибори будуть призначені на другу половину червня.

Коморовський заявив також, що перед ним стоять іще інші невідкладні рішення, зокрема, стосовно призначення високопосадових осіб у країні.

Ідеться, зокрема, про термінове призначення нового голови Національного банку Польщі, керівника президентського Бюро національної безпеки, начальника Генерального штабу Польського війська, начальників усіх видів Збройних сил Польщі, віце-маршалків сейму, також омбудсмана.

Прем’єр-міністр Дональд Туск у свою чергу призначатиме нових людей на вакантні місця в уряді, зокрема віце-міністра закордонних справ Польщі та віце-міністра культури та національної спадщини Польщі.

Повідомляють також, що тяжко хвора мати Леха Качинського Ядвіґа Качинська, якій за 80 років, нічого не знає про смерть сина. Вона у важкому стані перебуває у варшавській лікарні, і з огляду на стан її здоров’я лікарі заборонили родині говорити їй про катастрофу біля Смоленська в Росії.

Президент Польщі Лех Качинський і ще 96 представників польського державного і військового керівництва, релігійних і громадських діячів загинули в тій авіакатастрофі в Росії в суботу.
XS
SM
MD
LG