Доступність посилання

ТОП новини

Ірина Геращенко: «Якщо СБУ буде працювати на вирішення бізнес-інтересів свого керівника, то їм не буде коли займатися безпекою країни…»


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Гість: депутат від НУНС Ірина Геращенко

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Пані Геращенко, Ви сьогодні з народним депутатом Ольгою Герасим’юк звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням дати оцінку намірам членів КПУ встановити пам’ятник Сталіну у Запоріжжі.

З чим було пов’язане таке прохання?


Ми бачимо червоний реванш, який піднімає голову за 19 років незалежності України як ніколи.
Ірина Геращенко:
Мені здається, що сьогодні варто говорити про те, що нова влада вустами президента Януковича вже майже два місяці тому заявила про те, що не буде піднімати на свої щити жодної проблеми, жодної теми, яка розколює суспільство.

Натомість ми бачимо дуже багато тем, які розколюють суспільство, починаючи зі спроб щодо відміни тестів, щодо необхідності зміни освітньої системи в України, щодо необхідності перегляду нашої історії, написання спільних тем підручників з історії.

Але це вже взагалі якийсь жахливий факт, мені здається, від якого здригнулася не тільки Україна, але й Європа. Коли напередодні перемоги у Другій Світовій війні оголошується намір не просто встановити пам’ятник Сталіну у Запоріжжі, а вчора комуністи під час, до речі, засідання ВРУ заявили, що це буде тільки початок, що вони вважають, що такі пам’ятники сьогодні потрібно встановити в усіх обласних центрах.

Так само ми чуємо заяву, наприклад, голови Херсонської облдержадміністрації, що він розвісить прапори неіснуючої країни СРСР в Херсоні на 9 Травня. Я думаю, що не безкоштовно ж ці прапори будуть вироблятися. Можливо, краще ці кошти спрямувати на підтримку ветеранів тих небагатьох живих, які залишилися ще.

А що стосується Сталіна, то, знаєте, цинізм у тому, що на перемогу працювали мільйони жертв ГУЛАГу, який й організував Сталін, що війну виграла Червона армія, яка була обезголовлена Сталіним і його поплічниками напередодні Другої Світової війни.

Коли ми сьогодні чуємо ці блюзнірські заяви, коли ми бачимо червоний реванш, який піднімає голову за 19 років незалежності України як ніколи і при цьому влада мовчить, мовчать вихідці з тих регіонів східних, які найбільше постраждали від Голодомору…

-Тут я можу заперечити.

Вихідці з тих східних регіонів не мовчать, тому що не так давно наш луганський кореспондент робив матеріал про велику кількість біг-бордів, присвячених 140-річчю В.І.Леніна в Луганську, і тоді ж сказали комуністи місцеві, що будуть ще біг-борди до 9 Травня Сталіну, буде ще пам’ятник Сталіну у Луганську.

Так що не мовчать, а працюють.


-Я думаю, що сучасним «червоним» ніколи не доводиться червоніти – це ті люди, які не червоніють за свої дії. Вони безбатченки, перекотиполе, яких не болить душа за їх дідів-прадідів, які вмирали від Голодомору в тих областях.

Але я сподіваюся, що, можливо, в Партії регіонів, в Блоці Литвина, який позиціонується як блок, який представляє інтереси Народної партії України, інтереси українського селянства, все ж таки є люди зі здоровим глуздом, які ще не втратили совість, які мають зупинити цей червоний реванш.

Тому ми з моєю колегою Ольгою Герасим’юк не просто зареєстрували такий запит до Президента України, аби дати належну оцінку, тому що по суті злочинцю ставиться сьогодні пам’ятник.

І, вибачте, будь ласка, це не тільки оцінка експертного середовища. Є, до речі, і висновок Апеляційного суду Києва від січня 2010 року, що Сталін був причетний до Голодомору. І ця кримінальна справа закрита тільки тому, що товариш Сталін помер багато років тому.

Але є висновок суду. І ми намагаємося поставити сьогодні людині, яку весь світ визнає як злочинця, пам’ятник. При цьому нова українська влада говорить, що вона сповідує демократичні, європейські цінності, що вона збирається йти у Європу. Це непокоїть.

Мені здається, що це може бути першим кроком. А другим кроком ми просто почнемо переписувати нашу вистраждану історію, почнемо заперечувати геноцид, почнемо заперечувати Голодомор, почнемо заперечувати інші речі.

До речі, пам’ятник Сталіну збираються ставити напередодні чергової річниці депортації кримських татар.

Наша влада сьогодні дуже любить дивитися у бік Росії. Так давайте подивимося, що сьогодні, коли увесь світ, в тому числі й у боці жахливої трагедії польського народу, коли розбився літак з польським президентом біля Смоленська, увесь світ сьогодні згадує і молиться за душі польського президента, його родини, польської влади, тих представників, що загинули, але ж ми сьогодні згадуємо і 22 тисячі польських офіцерів, яких закатували під Катинню. І російська влада вустами Путіна визнала, що це була жертва сталінського режиму, і що цьому злочину немає виправдання.

-Чогось подібного ви вимагаєте від Януковича у питаннях Сталіна?

-Ми просимо, ми звертаємося насправді. Нам здається, що це було б дуже правильно і коректно, якби Президент України зауважив на ці спроби людей, які знаходяться в одній коаліції з його політичною силою, і зупинив червоний реванш.

Більше того, Янукович ще перед другим туром виборів зробив надзвичайно важливу заяву. Ще не будучи президентом, він звернувся тоді до українців і сказав: я хочу бути президентом всіх українців, я хочу, щоби ті, хто не голосує за мене, не підтримує, відчували, що я вас чую. Гасло, яке було? «Почую кожного!»

Так сьогодні 70% України, які не голосували за Януковича, волають, що це не є нормальним. І мені здається, що було би з боку Януковича, з боку нової влади дуже важливо, щоби все-таки показати, що червоного реваншу не буде, що незалежність для президента є цінністю.

-До речі, цей запит, про який ми щойно говорили, спрямували до Президента України у співавторстві з колегою Ольгою Герасим’юк, так само колегою-журналісткою у минулому.

Це не єдиний, до речі, запит, який Ви вносили разом з нею у такому своєрідному тандемі. Маємо ще запит до міністра освіти та науки Дмитра Табачника стосовно відміни державного екзамену з української мови у вищих навчальних закладах.

Це було трошки давніше зроблено. Чи є вже якісь результат?


-У зв’язку з тим, що минулої п’ятниці, коли був сесійний тиждень, було заблоковано трибуну, то я боюся, що під цією егідою його, можливо, не було направлено.

Але ми будемо вимагати якнайшвидшої відповіді. Тому що, на мою думку (ми з Ольгою дуже багато спілкуємося з освітянами), робити будь-які реформи у галузі здачі іспитів вже по суті перед початком вступної та екзаменаційної кампанії – це нонсенс, це невігластво. Такого не робиться в жодній країні світу.

Так само, як ми вважаємо, що кожна країна світу, Європа, куди, начебто, нова влада заявила, що ми йдемо, при цьому відмовившись від євроатлантичної інтеграції, але, начебто, ми йдемо до євроінтеграції, так от Європа, будь-яка країна завжди захищає свою гуманітарну і мовну політику.

На нашу думку, відмова від державних іспитів – це не просто політичний крок, це і той фактор, який буде бити по випускниках, які будуть претендувати, наприклад, на роботу на держслужбі. Адже, згідно українського законодавства, державні чиновники, мають бездоганно володіти українською мовою.

Так само, як нова влада вже вустами віце-прем’єра Семиноженка, який, правда, весь час змінює свої покази з багатьох питань, але він заявив, що вважає обов’язковим іспит для державних чиновників відносно знання державної мови. Так, вибачте, будь ласка, чому ви вже на старті в нерівні умови будете ставити чиновників і тих випускників, які будуть претендувати на ці посади?

Мені здається, що нічого поганого не було би, якби студенти більш ретельно вивчали українську мову, усвідомлюючи, що це буде державний іспит. Це тільки допомогло б їм у житті.

Не треба на старті дітям, начебто, з хорошими намірами підрізати крила. Благими намірами устелена дорога до пекла. Але насправді тут немає жодних хороших намірів.

-Ваша фракція ( до речі, є багато інформації на сайті «Разом») буде виступати проти відміни Донецьким судом рішення стосовно відміни указу Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Степану Бандері.

Як відомо, Донецький суд скасував це рішення президента.

Як ви будете сперечатися з судом?


-
Не Бандера і не Шухевич співпрацювали зі Сталіним в 1939 році, коли по всій Європі палали труби крематоріїв. Саме Сталін підтримував найтісніші стосунки з Гітлером.
Мені здається насправді, що це рішення суду так само як єдиний прецедент, коли ми знаємо, що є близько 17 великих, шанованих людей, поважних людей, яким посмертно було вручене високе звання «Героя України» за їх дійсно історичний внесок у розвиток України в різних галузях.

Насправді не можна створювати таких прецедент. Тому що більшість тих звань було вручено ще за часів Леоніда Кучми. Ми дуже вибірково підходимо до питання, хто є героєм, а хто не є героєм.

Я думаю, що, щоби на цій темі не спекулювати, потрібно сказати кілька речей.

По-перше, я думаю, що зараз є той час, коли кожному з нас просто треба краще вивчати українську історію, в тому числі і те, хто такий був для України Бандера і Шухевич?

Я хотіла б наголосити в контексті зі Сталіним. Та не Бандера і не Шухевич співпрацювали зі Сталіним в 1939 році, коли вже по всій Європі палали труби крематоріїв, де спалювали десятки тисяч євреїв. В цей час саме Сталін підтримував найтісніші стосунки з Гітлером, підписував з ним пакт Молотова-Ріббентропа, влаштовували парад переможців у Бресті. Власне, це стало приводом потім розгортання страшної бійні.

По-друге, не можна вибірково як суду підходити до вилучення звань «Героя України». Насправді нам так само потрібно, якщо бути чесними, навести лад у нагородній політиці. Тому що якщо там є такі певні речі, які потім можуть оскаржуватися, не треба такі прецеденти влаштовувати.

Я думаю, що для мільйонів українців, які знають історію, знають, що для Шухевича, для Бандери була Україна, то в них немає сумнівів, що це ті люди, які таким чином боролися за незалежність, за сильну Україну, таку, як вони уявляли…

-Ви тепер в опозиції. І сьогодні представники іншої опозиції, з фракції БЮТ, просять телеканал «Інтер» про те, щоб вони запросили Юлію Тимошенко на шоу «Велика політика».

Тепер складно стало з потраплянням на шоу на телеканали?


-…Мені здається, що негоже Януковичу говорити про те, що Парламентський комітет з питань свободи слова має бути відданий опозиції, тільки з Вашингтона, де виник скандал відносно тієї ситуації, яка сьогодні вже відбувається в Україні, що дійсно згортається свобода.

Якщо ваш президент сьогодні заявив, що Комітет з питань свободи слова буде віддано опозиції, то це потрібно було зробити ще вчора, а не там щось ще міняти, переміняти і таке інше.

Я думаю, що БЮТ так само потрібно вимагати в першу чергу передачу Парламентського комітету з питань свободи слова опозиції.

Що стосується редакційних речей, то ми не можемо нав’язувати каналам, що показувати, що ні. Але ми будемо захищати свободу слова у тому питанні, що голос опозиції має звучати на телеканалах…

-У мене в розмові з однією людиною, але з достатньо високого кабінету була таке, що, нібито, на телеканал «Інтер» претендує найвища особа держави. Хай не офіційно для себе, але для родини.


-
Якщо СБУ буде працювати на вирішення бізнес-інтересів свого керівника, то їм не буде коли займатися безпекою країни…
Нещодавно наша СБУ святкувала свою чергову річницю. Там виступав «95 квартал». Весь зал дуже весело сміявся і плескав у долоні, коли вони такий жарт сказали, що нас з СБУ пов’язує керівник - і «Інтером», і СБУ керує Хорошковський.

Скажіть, будь-ласка, в якій ще країні світу може бути такий прецедент, щоб керівник служби безпеки паралельно був власником найбільшого пулу телеканалів.

Сьогодні ми бачимо – в медіа просторі розгортається скандал, наприклад, довкола частот, які намагається собі «вибити» з Національної ради поза якимось здоровим глуздом телеканал «Інтер». І до цього підключена СБУ, яка вже воює з Національною радою.

Вибачте, будь ласка, якщо у нас СБУ буде працювати на вирішення бізнес-інтересів свого керівника, то на нафтових, коли захоплювали «Нафтогаз» і боролися за сховища, а то тепер телевізійних, то їм не буде коли займатися безпекою країни…

(Скорочена версія. Повну версію«Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG