Доступність посилання

ТОП новини

«Ненормальне» щастя


Людмила Ваннек
Людмила Ваннек
Хочу поділитися з вами спогадами, які навіяв суботній випадковий похід до мюнхенського універмагу з електронікою.

Жінка з хворобою Дауна в інвалідному візочку купувала лап-топ. Вона голосно кричала і розмахувала руками, намагаючись пояснити, що саме вона хоче. Біля неї стояла менеджер універмагу і терпляче розшифровувала рухи і вигуки жінки, перепитуючи, чи вірно вона розуміє бажання клієнтки. Черга чекала, а в ній і я з маленьким яскраво рожевим жорстким диском для свого лап-топа (остання мода).

Згадалась історія, що сталась кілька років тому.

Ми з чоловіком відпочивали на острові Лідо, що поблизу Венеції. Щовечора сиділи на терасі готельного ресторану, де було дуже людно. В готелі жила молода пара, яка викликала дивні погляди у гостей: він і вона були з хворобою Дауна... ходили всюди, тримаючись за руки, голосно кричали при розмові, пирскаючи слиною. Завжди вони шукали місце, куди б сісти за вечерею, бо всі столи були зайняті, а відвідувачі від них відверталися. Ми запропонували їм підсісти до нашого столу.

Виявилось, що вони швейцарці і говорять німецькою. Цікавіших співрозмовників я, напевно, й не пригадую!.. Їм нелегко було висловлювати свої думки, але ми зрозуміли, що познайомились вони у спеціальному будинку для людей із вродженими вадами; пройшли спец-програму, вивчили мови, навчились простих професій... вирішили почати життя разом. Одружились і спланували весільну подорож. Соціальна програма запропонувала, щоб вони вибрали для своєї подорожі будь-яку країну, і подорож буде повністю оплачена. Вирішили тикнути пальцем на мапу – потрапили саме на Лідо, і ось вони тут! Вони були дуже щасливі, і мені здалося, що ці молодята розуміють набагато більше ніж я, «нормальна», що таке кохання, що таке тішитися кожному спільному кроку, тримаючись за руки; що вони мають спільний успіх і свідомо почуваються щасливими! Вони розповідали про свої спільні майбутні плани, які були дуже простими і близькими (я ж мала тільки скепсис по відношенню до своїх власних далеких і комплікованих планів)...

Тепер, стоячи у черзі в універмазі для електроніки, згадала цю історію...

Сподіваюсь, плани моїх знайомих-молодят здійснились: вони купили свій диван, прочитали Гаррі Поттера і побували у Дісней-Ленді..

... Шкода, що у нас із чоловіком тоді не виникло бажання залишити їм свої координати. А може, ми побоялись, що вони приїдуть до нас у гості? Адже легше згадувати випадкову зустріч, аніж піклуватись про людей із вродженими вадами...
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG