Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії здійснює перший візит до Аргентини


Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер і президент Росії Дмитро Медведєв. Буенос-Айрес, 14 квітня 2010 року
Президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер і президент Росії Дмитро Медведєв. Буенос-Айрес, 14 квітня 2010 року

Прага – Торгівля та енергетика – це головні теми нинішнього візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Буенос-Айреса. Ця поїздка заслуговує на увагу хоча б тому, що це перший в історії офіційний візит російського лідера до Аргентини.

Незважаючи на те, що російський президент вперше в Аргентині, обидві країни підтримують дипломатичні відносини вже 125 років. Ці відносини було перервано між 1917 і 1945 роками і відновлено після Другої світової війни.

«Замість того, щоб запитувати, чому російський президент приїздить, треба поцікавитися, а чому його не було раніше?» – зауважує Ґрасіела Зубелзу, яка займається Росією в Раді із зовнішніх відносин Аргентини.

Аргентинський оглядач вважає, що багато її співвітчизників донедавна сприймали Росію як ослаблену в 1990х роках державу, не звертаючи увагу на її економічний потенціал – менший ніж раніше, але все одно потужний.

Поштовх відносинам дав візит до Росії президента Аргентини Крістіни Кіршнер. Тоді, в грудні 2008 року, Москва і Буенос-Айрес домовилися про стратегічне партнерство і про скасування віз.

Росіяни хочуть більше продавати аргентинцям

Крім вина, Росія купує в Аргентини яловичину – відому своєю якістю на весь світ (Росія імпортує п’яту частину своїх запасів яловичини саме з цієї латиноамериканської держави). Частково через ці продукти, росіяни мають суттєвий торговельний дефіцит з Аргентиною: минулого року він сягнув 700 мільйонів доларів.

Тепер є очікування, що співпраця між країнами значно розшириться. Аргентинці, зокрема, зацікавлені в участі росіян для розбудови своїх атомних станцій і російських криголамах для арктичних експедицій. Є плани розвивати співпрацю у нафтовій і військовій галузях.

Деякі оглядачі розцінюють нинішній візит Дмитра Медведєва до Аргентини як спробу Росії посилити присутність у регіоні, який традиційно вважають зоною впливу Сполучених Штатів. Латиноамериканський політолог Альваро Варґас Льоса з розумінням ставиться до такого розширення географії російської дипломатії.

«Для російського президента має сенс відвідувати не лише Венесуелу, яка разом з Кубою уособлює антиамериканські настрої, але також Аргентину, яка мабуть не так різко як Венесуела, але сприймається у регіоні як популістський, антиамериканський режим», – сказав оглядач у розмові з Радіо Свобода.

Після Аргентини Дмитро Медведєв має вирушити до Бразилії. Там вдруге зберуться лідери країн БРІК – Бразилії, Росії, Індії та Китаю. Керівники чотирьох найбільших країн, економіки яких швидко розвиваються, вперше збиралися торік у Росії.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG