Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: підписання газових контрактів у 2009 році – «злочин»


Попередній керівник НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина перевищив повноваження при пiдписаннi чинних контрактiв на постачання i транзит газу з російським «Газпромом», заявляє прем’єр України Микола Азаров.

«Так контракт виписано, що ми безправнi. I якщо бути вiдвертим, то, як нам розповiв прем’єр Росiї, (на переговорах були) чистi аркушi за пiдписом Дубини i з печаткою «Нафтогазу», на яких росiяни писали свої умови. Чи це не злочин попередньої влади перед українським народом? Злочин. Чистi аркушi, директиви, якi не були схваленi нi урядом, нi Верховною Радою, нi Президентом. Чи це не злочинне перевищення повноважень особами, якi цi кабальнi договори пiдписували?», – сказав Азаров.

При цьому прем’єр висловив сподiвання на перегляд чинних контрактiв, зазначивши, що великою мiрою це залежатиме вiд «доброї волi Росiї», оскiльки оскарження їх у мiжнародному арбiтражi, на його думку, буде безперспективним.

У січні минулого року «Нафтогаз» і «Газпром» підписали два контракти: купівлі-продажу на період із 2009 по 2019 роки та про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України на період із 2009 по 2019 роки.

Нині українська сторона веде переговори з Росією про зниження ціни на імпортний газ.

Нещодавно «Нафтогаз» і «Газпром» домовилися про збільшення закупівель Україною російського природного газу на 8,3% в 2010 році порівняно з раніше визначеними обсягами закупівель.

Ціна газу в першому кварталі цього року становила понад 305 доларів за тисячу кубометрів, на другий квартал ціна прогнозується на рівні 330-334 доларів.
XS
SM
MD
LG