Доступність посилання

ТОП новини

Літак Ан-158 готовий до підкорення неба


Перший зразок українського реактивного літака нового покоління Ан-158, Київ, 20 квітня 2010 року
Перший зразок українського реактивного літака нового покоління Ан-158, Київ, 20 квітня 2010 року

Київ – В Україні презентували перший зразок українського реактивного літака нового покоління Ан-158. Літак спроектували й зібрали фахівці Авіаційного науково-технічного комплексу імені Олега Антонова. Вартість одного такого літака – близько 30 мільйонів доларів.

Літак Ан-158 – це вдосконалений варіант його попередника Ан-148. Нова модель – не менш надійна, але більш економна й має вищу паливну ефективність, до того ж невибаглива в експлуатації. Ан-158 має довший фюзеляж і розрахований на 80–100 пасажирських місць.

За словами заступника генерального конструктора Державного підприємства «Антонов» Олександра Ківи, новий літак хоч і має аналоги у світі, та створений із урахуванням специфіки авіаперевезень в Україні. «Літак – для регіональних перевезень. Зважаючи на це, ми врахували той факт, що в Україні, Росії, Казахстані аеродроми трохи гірші за європейські, а відстані часом – більш дальні. Тому Ан-158 не копіює вже створене», – додає він.

Серед перших замовників – як українські, так і закордонні авіакомпанії, зокрема, з Росії та Куби, вони готові викласти за нову модель до 30 мільйонів доларів. У процесі – підписання контракту на виробництво перших 20 літаків. Щоправда, яка компанія виступає замовником, на державному підприємстві «Антонов» поки тримають у таємниці.

Олександр Ківа зазначає, що особливо нова модель приваблює ті компанії, які вже замовили Ан-148. «Це дозволить їм робити економний мікс із літаків і використовувати їх поперемінно з урахуванням, наприклад, сезонних коливань пасажиропотоку», – каже фахівець.

Авіабудуванню замало коштів

Водночас деякі економісти переконані, що авіабудівна галузь України могла би працювати ефективніше – за достатнього фінансування. «В українському машинобудуванні частка авіабудування зовсім незначна. За рік Україна будує всього кілька літаків, і причиною тому – зокрема брак державного фінансування та проблеми з виходом на міжнародний ринок», – говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.

Планується, що літак Ан-158 вироблятиметься в Україні – на відміну від свого попередника Ан-148, який випускають не лише в Києві, але й у російському Воронежі.

За попередньою інформацією, новий літак Ан-158 здійснить свій перший політ під час параду до Дня перемоги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG