Доступність посилання

ТОП новини

Українське літакобудування відроджується


АН-148
АН-148

Понад шістдесят українських літаків АН-148 і АН-158 уже замовили у різних державах світу, про це Радіо Свобода повідомили на Державному авіабудівному підприємстві «Антонов». Демонстрація нового літака АН-158, місткістю 99 місць, відбудеться у двадцятих числах квітня нинішнього року. Наскільки українські пасажирські лайнери здатні скласти конкуренцію закордонним?

Державне авіабудівне підприємство «Антонов» планує побудувати 340 нових літаків «АН» до 2024 року, повідомив його керівник Дмитро Ківа. Йдеться про літаки сімейства АН-148 і АН-158. І вже зараз понад 60 українських літаків АН-148 і АН-158 у різних державах світу замовлено «за твердими контрактами», про це повідомив Радіо Свобода повідомив керівник прес-служби Державного авіабудівного підприємства «Антонов» Андрій Савенко. Причому, замовники чекають на нові АНи у найближчі два-три роки.

«Будуть вироблятися вони в кооперації двох авіаційних заводів в Україні – це підприємство «Антонов» і в Росії – це Воронежський авіаційний завод. Всі контракти розраховані приблизно до 2012-2013 років. Воронежський авіаційний завод, відповідно до планів підготовки і виробництва, повинен виробляти близько 24-36 літаків щорічно (типу АН-148). І якусь кількість (наприклад, 12 літаків), можливо, буде виробляти наше підприємство», - сказав Андрій Савенко.

Наступного тижня «Антонов» представить новий «АН-158»

«АН-148» вперше злетів у небо в грудні 2004 року і уже здійснює регулярні рейси. Зокрема, авіаперевізники України вирішили використовувати його на маршрутах Київ-Вільнюс, Київ-Москва, Одеса-Стамбул. АН-148 літає до Тбілісі, Санкт-Петербурга, Варшави, Будапешта. Він може перевозити від 68 до 85 пасажирів. Максимальна відстань польоту - 4,5 тисячі кілометрів. Вартість цього лайнера – до 30 мільйонів доларів.

Але «Антонов» вже підготував наступний пасажирський літак - АН-158. Від свого попередника він відрізняється довшим фюзеляжем. Завдяки цьому можна перевозити більше пасажирів (до 99), також зробити просторішим багажне відділення, а салон – зручнішим, про це розповів Радіо Свобода керівник прес-служби Державного авіабудівного підприємства «Антонов» Андрій Савенко.

«Цей літак на нашому підприємстві уже побудований. Він пройшов необхідні наземні роботи та частотні випробування. На початку останньої декади квітня (21-22) ми плануємо урочисту церемонію викатки цього літака з цеху і він буде переданий на льотні випробування», - повідомив керівник прес-служби підприємства.

Харківський авіазавод відновив виготовлення літаків

На харківському авіазаводі зараз будують одразу три літаки «АН»: два - для Лівії та один - для Єгипту. За укладеними контрактами, повітряні судна мали передати цим державам ще кілька років тому. Але фінансові труднощі не дозволили Харківському підприємству вчасно виконати замовлення. Торік авіазавод планував загалом добудувати дев'ять літаків, натомість завершили виробництво лише трьох. Решту пообіцяли підняти в повітря вже нинішнього року, щоправда, невідомо коли саме, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у цьому місті.

Торік за урядової підтримки авіапідприємство домоглося реструктуризації банківської заборгованості. Це дозволило розблокувати роботу і відновити виготовлення літаків. Як розповів Радіо Свобода прес-секретар підприємства Андрій Платонов, процес реструктуризації триває і досі.

«Загальна заборгованість заводу складала близько півтора мільярди гривень. Завдяки співробітництву з Урядом та банками, ці борги реструктуруються. Це питання вже не таке болюче. Відтак, це дає нам можливість виготовляти літаки і поставляти їх замовнику», - сказав прес-секретар авіапідприємства.

І якщо питання розрахунку із банками наразі не стоїть на порядку денному, проте знов постала проблема заборгованості із зарплати. Минулого року на авіазаводі вдалося повністю погасити борги співробітникам, утім, сьогодні перед працівниками завинили знов. Як розповіли Радіо Свобода співробітники підприємства, зараз гроші їм винні за два місяці.

Україна може бути серед світових лідерів літакобудування

За своїм потенціалом Україна може бути одним із провідних виробників літаків у світі, стверджує екс-прем’єр-міністр Анатолій Кінах. «Україна є лідером у світі по середнім магістральним літакам, таким як АН-140, АН-148, АН-74 і деякі інші».

Але за нинішнього рівня економіки, теперішніх умов кредитування, за недостатньої підтримки з боку держави, цей потенціал буде втрачений, прогнозує водночас Анатолій Кінах.

За його словами, в Україні по суті не працює система довгострокового кредитування, а ставки вартісних кредитних ресурсів перевищують 20%. «На таких умовах жодне підприємство, жодна компанія не зможе виконувати довгострокову програму, тому потрібно відпрацьовувати ці механізми, безумовно на ринкових умовах в банківській системі», - сказав екс-прем’єр-міністр.

Окрім того, зазначає Анатолій Кінах, необхідно відповідну підтримку передбачати у бюджеті та формувати сучасну експортну політику, як фактор залучення фінансових ресурсів.

Розробка нової авіатехніки – і престижна, і вигідна діяльність. Але прибутки вона приносить лише після вдалої розкрутки такого виробництва, зауважує експерт Олександр Жолудь. А ця розкрутка – заняття недешеве.

У світі є менше десяти країн, здатних розробляти нові літаки. І тому для України питання постає руба – чи здатна вона потягнути таку справу, чи вдасться залучити на авіапром більше грошей (і від держави, і від приватних інвесторів).

«Україна має вирішити. Якщо вона хоче конкурувати на рівні з провідними іншими державами, що займаються літакобудуванням, вона має роботи значно серйозніші інвестиції в цю галузь або об’єднувати свої зусилля з іншими країнами», - зауважив економіст.

Потреба України у АН-148 складає, за мінімальними підрахунками фахівців, 70 літаків. Росія може замовити до 200 «АН-148». А ще є замовлення авіаперевізників інших країн. Зокрема, Індія збирається придбати 19 таких лайнерів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG