Доступність посилання

ТОП новини

«Нові крила авіапрому»: регіональний реактивний літак нового покоління АН-148 презентують на найбільш престижній аерокосмічній виставці світу


Регіональний реактивний літак нового покоління Ан-148
Регіональний реактивний літак нового покоління Ан-148

Український літак презентують на найбільш престижній аерокосмічній виставці світу – в передмісті французької столиці Ле Бурже. Авіаційний науково-технічний комплекс імені Антонова презентує регіональний реактивний літак нового покоління Ан-148. (Регіональними називають відносно невеликі літаки, які можуть використовувати регіональні підрозділи потужних міжнародних авіакомпаній). А якими є взагалі перспективи української авіаційної промисловості? Як виживає в умовах кризи Харківський авіазавод, одне з найпотужніших підприємств українського авіапрому?

Переваги літака АН-148

Літак АН-148 - розрахований на 60 пасажирів та коштує понад 20 мільйонів доларів. Його вже запустили в серію і він успішно здійснює регулярні рейси із Києва до Харкова, розповів Радіо Свобода голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич. «АН-148 пристосований до особливих умов наших аеродромів та нашого клімату. АН-70 та АН-148 – в своєму класі дуже конкурентно-спроможні літаки в технічному плані. Але, з точки зору виробництва, хочеться більше будувати літаків. Наші люди спроможні працювати в 10 разів більше».

Серед конкурентів АН-148 на міжнародному ринку - широко розрекламований російський проект Конструкторського бюро «Сухой», більше відомого своїми винищувачами Су. Пасажирський літак росіян «Sukhoi Superjet 100» ще не виконував регулярних рейсів. Деякі російські експерти визнають, що він не розрахований поки для російських аеродромів - у нього низько стоять двигуни, а це заважає посадці. Щодо АН-148 - це не виняток для вітчизняного авіапрому, Україна – постійний учасник авіасалону в Ле Бурже. Повідомив Валерій Іванов, начальник відділу авіації Міністерства промислової політики. «Ми зробили, показали, отримали сертифікат - це гарне досягнення. Ми завжди там брали участь, за всі роки незалежності. Показували і АН-140, і Ан-74ТК-300 –літаки, які були спроектовані».

Наявність обігових коштів – найболючіше питання

Рік тому прес-служба Міністерство промислової політики України била на сполох, зазначаючи, що у вітчизняній авіапромисловості склалося критичне становище. За рік ситуація не поліпшилася, констатує Валерій Іванов. «Якщо ми на Київському заводі випускали 15 літаків за рік, то зараз - за 2 роки 1 літак. Відсутність замовлень ще залишає ноту оптимізму, а наявність обігових коштів – найболючіше питання. Грошей, як не було, так і немає. Уряд нині приймає рішення на користь Київського та Харківського заводів, але цього недостатньо».
Нинішнього року на розвиток авіапромисловості виділили 500 мільйонів гривень.

Водночас, економічна криза в Україні позначилася і на авіапромі, визнає Валерій Іванов. «Через кризу в експлуатантів немає відповідних грошей, щоб закуповувати літаки, а у населення немає грошей, щоб купувати квитки. Але ринок для цих літаків є».

Українські літаки для авіаперевізників - дороге задоволення

Українські авіакомпанії користуються 45 вітчизняними повітряними суднами, зазначає Анна Слободян, представниця Міністерства транспорту України. «АН-148, АН-140, АН-26, АН-24, ТУ-134 – це літаки, які експлуатуються українськими авіакомпаніями. 45 літаків, з максимальною злітною вагою не більше, ніж 5,7 тисяч кілограм».

Купувати вітчизняні літаки - занадто дороге задоволення для українських авіакомпаній. Не кожен авіаперевізник може собі це дозволити, констатує Олександр Селін, речник авіакомпанії «Аеросвіт». А в іншій компанії - «Міжнародні авіалінії України» - від вітчизняних літаків відмовилися принципово. Мовляв, щоб були відчинені двері на Захід, треба експлуатувати саме західні літаки, а не українські або російські. Говорить прес-секретар «Міжнародних авіаліній України» Євгенія Сацька. «У нас літака українського виробництва ніколи не було і маємо лише «Боїнги». Одразу було прийняте рішення, що ми експлуатуватимемо техніку західного виробництва».

Харківський авіазавод - одне з найпроблемніших підприємств області

Незважаючи на те, що у березні цього року уряд виділив 40 мільйонів гривень на погашення боргів із зарплати, на Харківському авіаційному заводі ще не повністю розрахувалися із робітниками. Досі не розв’язано питання боргів за кредитами: підприємство завинило банкам понад мільярд гривень, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова.

Реструктурувати борги Харківського авіазаводу раніше пообіцяла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Але і досі питання не вирішено, розповіли Радіо Свобода на підприємстві. Чи не єдина радість останніх років: нещодавно завод передав Лівії новий Ан-74ТК-300 VIP-класу, який ця країна замовила ще у 2005 році. Повітряне судно за контрактом мало бути готове 3 роки тому. Але через фінансові труднощі завод затягнув виробництво. Добудувати літак вдалося за рахунок державних грошей, які у квітні Кабмін виділив на завершення експортних замовлень. На черзі ще кілька повітряних суден, на які замовники — та сама Лівія і ще Єгипет - чекають вже не один рік. Про те, коли роботи будуть завершені, на авіазаводі воліють не говорити, говорить керівник прес-служби підприємства Андрій Платонов. «Не хотілося б називати якісь терміни, і потім через низку причин, їх не виконувати. Оскільки на це впливає багато факторів, окрім можливості заводу їх витримувати. Є криза, є проблеми у фінансовій сфері тощо».

Усього на авіазаводі 8 недобудованих повітряних суден - це літаки сімейства «Антонов», на випуску яких і спеціалізується підприємство.

Не варто покладатися на державу!

Українським авіабудівникам не варто особливо покладатися на державу, зауважує експерт, колишній член уряду Володимир Лановий. Чиновник, на його погляд, у такій ситуації далеко не завжди – хороший помічник. «Потрібно, щоб державна фірма знайшла кредитора. Він замовить маркетинг ринків, порівняльну характеристику цін і т.д., кредитор не буде, як чиновники й міністри, вірити на слово в якісь запевнення. А держава має допомагати лише скидками, надбавками, преміями щодо випуску тої чи іншої моделі».

До речі, Україна підписала з Індією великий збройний контракт на 300 млн. доларів, повідомляє газета «Лівий берег». За угодою, українські підприємства модернізуватимуть парк індійських літаків АН-32, розроблених свого часу АНТК імені Антонова.

Які Ви знаєте літаки, випущені в Україні? Чи взагалі важливо, в якому саме літаку ви є пасажиром – імпортному чи вітчизняному?
Олександр, студент: Знаю український літак «Мрія», а літав лише іноземним «Боїнгом». У нас в країні виробництво літаків ще не на досить високому рівні, щоб ними літати.
Валентина, пенсіонерка: Різниці немає якого виробництва: українського, російського чи німецького. Я літала лише на ТУ-134 з Києва в Росію 1986 року – нормально і комфортно.
Володимир, юрист: Україна ж виробляє літаки, наприклад «Мрія». Я більше назв не пам’ятаю, але точно є ще якісь. І це дуже добре. Коли випустять АН-148 – треба буде політати.
Майя Василівна, науковець: Літала лише на ТУ-134 українського виробництва. Мій чоловік, мама й тато працювали на авіазаводі й будували літаки, тоді ми не боялися літати. А зараз, полетіла б тільки у безвиході.
Євген, енергетик: Я підтримую українського виробника у всіх його починаннях, хоча не літав українськими літаками, а лише іноземними. Я впевнений, що незабаром ми будемо літати на українських літаках.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG