Доступність посилання

ТОП новини

«Дешеве небо». На українському ринку з’явилася перша низькобюджетна авіакомпанія


Перший рейс нової для України бюджетної авіакомпанії "Візз Ейр Україна" на новому літаку Airbus A320 з міжнародного аеропорту «Бориспіль» за маршрутом Київ-Сімферополь, 11 червня 2008 р.
Перший рейс нової для України бюджетної авіакомпанії "Візз Ейр Україна" на новому літаку Airbus A320 з міжнародного аеропорту «Бориспіль» за маршрутом Київ-Сімферополь, 11 червня 2008 р.

Майже два тижні на українському ринку пасажирських авіаперевезень працює перша низькобюджетна або так звана лоу-кост компанія, яка пропонує дешеві квитки. «Візз Ейр Україна» (дочірня компанія угорського перевізника “Wizz Air”) з 11 липня здійснює регулярні внутрішні рейси між Києвом та Сімферополем, Львовом та Одесою. Скільки українців скористалися послугами дешевого перевізника? Чи сподобалося їм подорожувати літаком за недорогими цінами? Чи зможуть низькобюджетні авіакомпанії зменшити кількість прихильників залізниці і автобусних перевезень?

Переваги та підводні камені

Юрист Олександр одним із перших відчув на собі принади дешевого авіа-сервісу і каже, що залишився задоволеним. На квиток до рідного Сімферополя і назад до Києва він витратив лише 116 гривень. «Чемний персонал, швидка реєстрація, для якої потрібен лише паспорт». Процедура бронювання і оплати квитка на «лоу-костах» також відрізняється від традиційних авіаперевізників. Людина бронює квиток через Інтернет, отримує кодовий номер броні. Потім слід обрати спосіб оплати (картка, банківський переказ). Після цього покупець має отримати підтвердження оплати електронною поштою.

Продаж квитків через Інтернет, а відтак відсутність звичних кас і орендної плати за них, а також обмежена кількість вантажу - до 10 кілограмів і харчування на борту лише за додаткову плату - це далеко не повний перелік факторів, що суттєво знижує ціну квитка на «лоу-костах», розповідає Христина Косаноцька, ПР-менеджер компанії Wizz Air Ukraine. «У компанії нові літаки. Також ми використовуємо регіональні та інші за значимістю аеропорти, тому платимо нижчі аеропортові збори».

Міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський сподівається, що дешеві авіаперевізники можуть зробити повітряний транспорт доступнішим для кожного українця. Наразі міністерство веде переговори ще з 4 компаніями з цього питання. «Моя таємна мрія полягає в тому, щоб збільшити кількість людей, які літають в літаках, зробити так, щоб люди десь хоч раз на рік летіли в літаку».

Заощаджувати, де тільки можна, - основний принцип роботи авіакомпаній з низькою вартістю пасажирських перевезень, так званих «лоу-костів». Недорога ціна на квиток - це фактично лише вартість перельоту, решта послуг за додаткову плату. Це треба враховувати обачливому пасажирові, радить журналістка Ольга, яка займалася темою низькобюджетних компаній. Наприклад, є обмеження щодо ваги багажу. Якщо людина хоче везти більше, вона має доплачувати. Якщо хоче поїсти в літаку, теж.

Дешеве небо закордоном

Якщо українці лише починають знайомитися з дешевими перельотами, то для британців вже стало звичкою «мотнутися» на вихідні до Цюріха чи Праги, купивши квиток на рейс малобюджетного перевізника. Зручно, дешево і практично, зі власного досвіду запевняє лондонський кореспондент Радіо «Свобода» Олекса Семенченко. «Конкуруючи між собою і зі звичайними авіакомпаніями, дешеві авіалінії часто влаштовують розпродажі. Буває навіть 100% знижка, тобто пасажир платить лише податки. З Лондона до Кельна можна долетіти за 280 гривень».

Подорожувати з Бона до Берліна літаком малобюджетної компанії коштує вдвічі дешевше - 100 євро, ніж проїхати цю саму відстань на потязі. Але демократичним «лоу-костам» німецькі перевізники не пророкують світлого майбутнього. Згідно з прогнозами експертів, впродовж наступних 20 років, обсяги авіаперевезень зростуть на 5%. Водночас представники галузі передрікають закінчення зниження цін на авіаквитки. З одного боку, це пов’язано з подорожчанням пального, а з іншого - з намірами Єврокомісії запровадити спеціальний екологічний збір за літаки, які викидають в атмосферу багато шкідливих газів.

Малобюджетні компанії не створять конкуренції звичайним авіаперевізникам, каже представник Міжнародних авіаліній України Дмитро Шинкарук. А залізниці з приходом на український ринок низкобюджетних авіакомпаній можуть у майбутньому втратити майже половину своїх пасажирів, вважають аналітики консорціуму «Менеджмент консалтинг груп». Водночас вони стверджують, що залізничники у перспективі можуть навіть виграти, адже це дозволить «Укрзалізниці» скоротити збитковість пасажирських перевезень за рахунок зменшення витрат на додаткові перевезення пасажирів у літній період, а зекономлені кошти пустити на ремонт вагонів.


Як Ви любите подорожувати – літаком, поїздом чи авто? Чи віддали б перевагу повітряному транспорту, за умови зниження ціни на квитки?
Олександр, фотограф: Літаком люблю подорожувати. Це вигідно.
Світлана, менеджер: Літаком! Літаю десь 1-2 рази на рік.
Артем, мистецтвознавець: Літаком не виходить подорожувати. Найчастіше поїздом їжджу. Якби знизили ціну, то, може, й теж літав би.
Олена, психоаналітик: Літаком. За кермом автомобіля подорожувати важко. Та й пасажиром в автомобілі мені теж не дуже подобається.
Максим, студент: Я б літав літаками, якби це було дешевше, ніж зараз.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG