Доступність посилання

ТОП новини

Нова ціна газу матиме свої умови


Президент України Віктор Янукович його російський колега Дмитро Медведєв під час зустрічі у Харкові, 21 квітня 2010 року
Президент України Віктор Янукович його російський колега Дмитро Медведєв під час зустрічі у Харкові, 21 квітня 2010 року

Прага – Сьогодні в Харкові Президент України Віктор Янукович та його російський колега Дмитро Медведєв мають обговорити широке коло питань, починаючи ймовірним спільним управлінням газотранспортною системою України і закінчуючи можливою новою датою виводу російського флоту з Севастополя.

Інтригу з цінами влада в Москві і Києві витримала до кінця. Відомо, що ціна на газ для України має бути нова, менша за попередню. У російських газетах з’явилися припущення, що Москва готова зробити знижку на цей рік на 20–25%. Це коштуватиме компанії «Газпром» близько 3 мільярдів доларів. Питання, яке задають оглядачі, полягає у тому, чим Україна має розплатитися за нижчу ціну.

Як припускає в інтерв’ю Радіо Свобода директор московського Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов, Москва вимагатиме від Києва частки власності у газотранспортній системі, за прикладом Білорусі.

«Останнім часом українська влада опрацьовує можливість поширити на Україну ту схему, яка в попередні роки працювала в Білорусі. Виникає лише питання щодо того, в якій мірі газові контракти і газова торгівля, що за масштабами значно перевищує білоруські параметри, може прикладатися до України і чи російська сторона буде сприймати її як прийнятну. Можливо, для того, щоб на це піти, російська сторона вимагатиме вищих ставок від України. Подивимося, на що буде готова українська сторона», – зауважує російський економіст.

Андрій Ілларіонов, який був економічним радником президента Росії Володимира Путіна, а потім став один з найзапекліших критиків його політики, говорить, що певні аванси в рахунок майбутньої ціни за газ Київ уже зробив тим, що змінив свою геополітичну орієнтацію в бік Москви. Не даремно до кола питань, які президенти обговорюватимуть у Харкові, належить і питання про розміщення російського Чорноморського флоту в Севастополі після 2017 року, коли спливе нинішній термін його перебування.

Стратегія не лише політична

Проте, як сказав віце-прем’єр міністр Росії Ігор Сечин про порядок денний переговорів із Україною, «є стратегічні інтереси, і ще багато чого».

Оглядачі називають цілий список економічних інтересів Москви в Україні, починаючи принаймні половиною українського газового ринку, яким хоче керувати «Газпром» безпосередньо.

Далі йдеться про можливість постачання атомного палива для українських АЕС, участь Росії в будівництві транспортного літака Ан-124, відомого як «Руслан», участь у видобутку урану в Жовтих Водах та отримання контролю над кількома стратегічними українськими підприємствами, включно з харківським «Турбоатомом» та нафтопереробним заводом у Кременчуці.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG