Доступність посилання

ТОП новини

65 років тому був звільнений концтабір Заксенхаузен


Прага – Сьогодні минає 65 років від звільнення нацистського концтабору Заксенхаузену, який знаходився в Німеччині поблизу міста Оранієнбург. Протягом майже 10 років існування табору в його стінах загинуло до 100 тисяч в’язнів із поневолених нацизмом країн. Серед його найвідоміших в’язнів – чеський маляр Йозеф Чапек та український поет Олег Ольжич.

Концтабір Заксенхаузен був заснований нацистами в 1936 році. Умови утримання були страхітливими, концтабір означав кінець життя для кожного, хто туди потрапив. Відомий чеський художник, ілюстратор і громадський діяч Йозеф Чапек, брат прославленого письменника і журналіста Карела Чапека прожив останні роки у цьому концтаборі.

Йозеф Чапек належить до перших у Чехословаччині нацистських в’язнів. За протести проти окупації Чехословаччини його арештували вже 1 вересня 1939 року і кинули до Дахау – концтабору поблизу Мюнхена, через два місяці перевели до Бухенвальду, де митець пробув два з половиною роки, а в червні 1942-го перевезли до Заксенхаузену. Про «ходіння муками» залишились його записи і рисунки з концтаборів – нині безцінні свідоцтва незламності таланту і духу.

Про долю митця Чапека Радіо Свобода розповіла керівник відділу наукових досліджень Національної галереї у Празі Анна Яніштінова. «Як людина високих моральних якостей, Йозеф Чапек тяжко переживав наступ нацизму і його загрозу Чехословаччині, – каже вона. – Це відбилось і у творчості 30-х років, коли він звернувся до важливих громадянських тем. Він відкидав насильство і тоталітарний режим, але став однією з його перших жертв. Йозеф Чапек решту свого життя пробув у концтаборах, загинув у концтаборі Берґен-Бельсен у квітні 1945-го, точна дата смерті не відома».

Художник Йозеф Чапек разом із братом Карелом Чапеком – одним із найвідоміших європейських письменників 20 століття – творили неповторний дует. Цікавий факт: у літературній суперечці, в пошуках влучного слова для апарату, який мав би тяжко працювати, щоб замінити людину, зродилось нині широко вживане слово «робот», його автором є саме Йозеф Чапек.

Ольжича гестапо заарештувало у Львові

Під час ув’язнення Йозефа Чапека в Заксенхаузені, до табору наприкінці травня 44-го привезли 36-літнього українця, якого гестапо заарештувало у Львові. Це був поет Олег Ольжич – син поета Олександра Олеся. Нам не відомо, чи два таланти – український поет і чеський маляр – знали один про одного, швидше за все, що ні. Ольжича – одного з найдраматичніших ліриків в українській поезії, тримали в бараку з іншими в’язнями з України, та й саме його ув’язнення тривало недовго. Олег Ольжич був закатований «трійкою» нацистів і помер у ніч на 10 червня 1944 року.

За два роки до загибелі в листі до батька Олег Ольжич написав: «Що тепер роблю, може бути історичне». Ці віщі поетові слова можемо розглядати як заповіт поета і сотень тисяч інших в’язнів, які загинули в концтаборах.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG