Доступність посилання

ТОП новини

Там, де тарифи ЖКГ занижені, їх переглядатимуть – міністр


Зниження цiни на росiйський газ дасть змогу не пiдвищувати тарифи на житлово-комунальнi послуги для населення у 2010 роцi в тих населених пунктах, де вони вiдповiдають собiвартостi, заявляє мiнiстр з питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов.

«Однак там де тарифи заниженi, їх буде переглянуто», – цитує Попова прес-служба Міністерства ЖКГ.

Зокрема, за його словами, рiвень тарифiв на послуги ЖКГ у Києвi на 50% менший за економiчно обґрунтований. «Тому тут необхiдно шукати шляхи вирiшення цiєї проблеми: чи знайти грошi в мiському бюджетi та покривати рiзницю за рахунок мунiципалiтету, чи поступово виходити на економiчно обґрунтований рiвень. Це актуальна проблема, яка має мiсце i в iнших мiстах та регiонах, наприклад, у Криму, Днiпропетровськiй, Донецькiй, Луганськiй областях», – заявив мiнiстр.

Водночас, за словами Попова, якби домовленостей щодо газу з Росiєю не досягли б, то мунiципалiтетам в Українi довелося б пiдвищувати тарифи загалом у 2-2,2 разу. «Це означало б, що квартплата збiльшилася б на 300-400 гривень для однокiмнатних квартир i на 600 гривень – для двокiмнатних. Вiдповiдно, ще бiльше платили б власники трикiмнатних квартир. Зрозумiло, що такi цiни для населення в Українi не можна було запроваджувати, адже люди просто вiдмовилися б сплачувати, i це фактично зруйнувало б економiку житлово-комунального господарства», – сказав урядовець.

«Нафтогаз України» і російський «Газпром» у середу в Харковi пiдписали доповнення до контракту на постачання природного газу. Платежi за газ «Нафтогаз» здiйснюватиме зi знижкою на величину зниження експортного мита при постачаннях газу в Україну, яку встановлює уряд Росії. Зниження становитиме 30% вiд цiни газу, але не бiльше нiж 100 доларів за тисячу кубів газу, на термін у 10 років.

Коментуючи в четвер досягнутi домовленостi, Президент України Вiктор Янукович заявив, що зниження цiни на газ дасть змогу не пiдвищувати його цiну для населення i тарифи на житлово-комунальнi послуги у 2010 роцi.
XS
SM
MD
LG