Доступність посилання

ТОП новини

Суди зупинили скасування указів про звання Героя Бандері й Шухевичеві – Ющенко


Колишній Президент заявив сьогодні на прес-конференції, що оскаржив судові рішення про скасування його указів про надання звань Героя України посмертно провідникові Організації українських націоналістів Степанові Бандері й головнокомандувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу.

Як сказав Віктор Ющенко, «скарги подані, рішення судів припинені».

На думку Ющенка, Бандера й Шухевич залишаться героями на всі часи.

Агентство «Українські новини», яке повідомило про це, дальших подробиць не навело.

21 квітня Донецький окружний апеляційний адміністративний суд визнав незаконним і ухвалив скасувати указ про надання Шухевичеві звання Героя України.

2 квітня Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ про надання Бандері звання Героя України.

В обох випадках суди вирішили, що ці особи не можуть мати звання Героя України, бо, на думку судів, не були громадянами України.

В 2007 році Президент Віктор Ющенко надав звання Героя України Шухевичеві, а в січні 2009 – Бандері.

Крім них, звання Героя України отримала посмертно ще низка осіб, які померли чи загинули до відновлення сучасної української держави 1991 року.

Це, зокрема, композитор і співак Володимир Івасюк; керівник Української капели бандуристів у США Григорій Китастий; учитель Василь Івчук, який під час Голодомору рятував своїх учнів і за це 1938 року був страчений; радянський командувач часів Другої світової війни генерал Кузьма Дерев’янко; дисидент Олекса Гірник, який спалив себе на протест проти радянської русифікації; учасниця антинацистського підпілля в Києві Тетяна Маркус, розстріляна 1943 року; кулеметник Михайло Василишин, який здійснив героїчний вчинок, а потім загинув наприкінці Другої світової, так і не отримавши нагороди; четверо пожежників і ще один працівник Чорнобильської АЕС, які загинули, ліквідовуючи наслідки аварії, – Володимир Тішура, Микола Титенко, Василь Ігнатенко, Микола Ващук та Олександр Лелеченко; поет-правозахисник Василь Стус; лейтенант Олексій Берест, учасник встановлення радянського червоного прапора над Рейхстагом, який помер 1970 року; президент Карпатської України Августин Волошин, який помер в ув’язненні в Москві в 1945 році.
XS
SM
MD
LG