Доступність посилання

ТОП новини

Art Cologne – мистецтво надійніше за золото


Art Cologne, Кельн, 23 квітня 2010 року
Art Cologne, Кельн, 23 квітня 2010 року

Німеччина – Погляди любителів сучасного мистецтва в ці дні звернені до Кельна. Там відбувається найстаріший мистецький ярмарок Art Cologne. Свій скарб виставили на берегах Рейну майже 200 галерей із 23 країн світу.

Можна сказати, що колекціонерам пощастило: вчасно до початку мистецького ярмарку Art Cologne хмара вулканічного попелу над Європою розвіялася, а на берегах Рейну встановилася тепла сонячна погода.

Отже, ніщо не заважає приїхати до Кельна й спокійно насолодитися мистецтвом. А подивитися на Art Cologne є на що. Особливо у того, хто поставив перед собою мету поповнити свою приватну колекцію, очі просто розбігаються.


Галереї з усього світу


Якщо 1967 року, коли відбувся перший Art Cologne, в ярмарку взяли участь 18 галерей, то нині їх нараховується майже 200. При чому бажаючих було вдвічі більше. Отже, прискіпливому журі довелося серйозно попрацювати. До Кельна приїхали не тільки німецькі галеристи, але й їхні колеги з Дубаю, Сполучених Штатів, Ізраїлю або Китаю.

Класичний модерн виставлено поруч із абсолютними новачками, «Тут можна побачити багато нових цікавих речей. Я просо в захваті», – поділилася своїми враженнями одна з відвідувачок ярмарку.

Експерти радять не метушитися, намагаючись із висунутим язиком зазирнути до кожної галереї, а вибрати лише кілька мистецьких напрямків і по-справжньому насолодитися роботами.

9,5 мільйонів за одного Мунка


Найбільшу увагу з боку відвідувачів цього разу привернула до себе найдорожча картина ярмарку – робота Едварда Мунка «Молода жінка, що сидить». Нинішній власник цього шедевру хоче за нього 9,5 мільйонів євро. Всіх цікавить, чи знайдеться в когось така кількість «кишенькових» грошей. Знавці стверджують, що продати цю картину за таку суму цілком реально.

«Чимало хто побачив, що вкладати гроші в першокласне мистецтво вигідно й надійно. Тому ми кризу майже не відчули», – розповів кельнський галерист Ганс Маєр. Попри те, що ярмарок закривається лише в неділю, низку важливих робіт, як повідомляють, уже продали. Крім Мунка, справжнім магнітом для публіки слугує й робота Енді Воргола, на якій зображено Кельнський собор у стилі поп-арту. За нього, однак, теж треба викласти мільйонну суму.

На будь-який смак

На Art Cologne можна знайти мистецтво на будь-який смак – фотороботи, що нагадують сюрреалістичні картини, величезні інсталяції або просто кольорові плями на білих полотнах

Деякі твори зачаровують, інші дивують або змушують замислитися, ще інші викликають непорозуміння. У Кельні можна придбати навіть п’ятиметрового наполовину обвугленого дуба – робота британця Девіда Неша. А от німець Константин Ланґе виставив краватку завдовжки 6 метрів і 99 сантиметрів. Таке теж буває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG