Доступність посилання

ТОП новини

Паспорти іноземних держав в українців: загроза національній безпеці чи крок до Європи?


Ужгород – Сотні тисяч українців мають паспорти іноземних держав. Через це, стверджують експерти, виникає загроза національним інтересам України. Щоправда є науковці, які переконують: подвійне громадянство стирає кордони між країнами. Особливо це відчувається в Закарпатті, яке межує з чотирьома країнами Євросоюзу. Але кому вигідно мати два паспорти? Наскільки це явище поширене й чим це загрожує державі?

«Чужий» паспорт – перепустка до Європи

Українцеві з паспортом Румунії, Угорщини чи Словаччини можна спокійно пересуватися всією Європою. Це – найбільший позитив від отримання іноземного документа. Але в цьому випадку головне – надійно заховати український паспорт. А ще з такими паспортами зручно освіту здобувати в Європі.

Про ще один плюс від наявності паспорта іноземної держави в українській кишені розказує Юрій, мешканець села Солотвино Тячівського району, де компактно проживає румунська нацменшина.

«Румунський паспорт на сьогодні дає людині, яка ним володіє, право працювати в будь-якій країні Євросоюзу. Тебе будь-яка фірма візьме з таким паспортом на роботу – чи українська, чи іноземна, бо той директор фірми не матиме проблем з візами», – каже Юрій.

Іноземні паспорти в українців – це руйнування кордонів

З’ясувати, скільки ж закарпатців мають паспорти іноземних держав, нереально. Представники румунських національно-культурних товариств кажуть: всього відсотків 10 закарпатських румунів мають паспорти Румунії. Експерти заперечують: має такий документ практично кожна доросла працездатна людина, а це відсотків 70 румунів. Мають паспорти етнічної батьківщини і закарпатські угорці. Хоча серед останніх більше поширені документи, що засвідчують статус закордонного угорця. Усі ці посвідки – ніщо інше, як спроба знівелювати кордони між Україною та Європою, каже кандидат соціологічних наук, викладач Ужгородського національного університету Федір Шандор.

«Це нестрашно. Це чистий прагматизм – використовувати те, що сприяє зменшенню кордонів чи їхній руйнації. Наявність такого паспорта – це руйнація кордонів. Це позитивно з точки зору налагодження соціо-економічних моментів», – вважає Шандор.

Загроза національним інтересам України

До соціологів апелюють науковці. Директор Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді Світлана Мітряєва стверджує, що через наявність іноземних паспортів в українців виникає загроза національним інтересам України.

«Ситуація така, що для того, аби реагувати на на ці речі, перш за все потрібне чітке законодавство. Так, Конституція України забороняє подвійне громадянство, але ні в кримінальному, ні в адміністративному кодексі немає чітких визначень щодо цієї проблематики», – каже Мітряєва.

Проблема іноземних паспортів в українців актуальна не лише для Закарпаття. Так кажуть експерти і наводять такі дані: в Криму понад 100 тисяч українців мають ще й паспорти Росії. На Львівщині та Волині десятки тисяч громадян володіють паспортами Польщі. Спеціалісти наголошують: головне, аби подібні речі не стали приводом для висування територіальних претензій. Або не провокували конфліктів на кшталт позаторішніх російсько-грузинських…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG