Доступність посилання

ТОП новини

Яйця і стовп диму в парламенті України, але справжня бомба рване пізніше (європейська преса)


Прага – Європейська преса рясніє шокуючими фото та відео з українського парламенту, де у вівторок зранку відбулася баталія між опозицією і владою Януковича... Оглядачі наголошують, що цього разу очевидна сумнівність договору про продовження Україною оренди військово-морської бази Росії в Севастополі була окутана димом і бійкою в парламенті. Газети інформують про наростання хвилі вуличних протестів в Україні, у яких українців висловлюють свої незгоди не лише з новою угодою про російський флот, а й з політикою нового Президента України. Аналітики прогнозують, що сьогоднішня ратифікація «харківських угод» Януковича-Медведєва в українському парламенті заклала «під російсько-українські стосунки міну уповільненої дії, котра рване пізніше, як лише у Києві зміниться влада».

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» наголошує, що продовження присутності російського Чорноморського флоту на якорі в українському Севастополі «надзвичайно напружує ситуацію в Україні». Сама ратифікація парламентом у Києві цієї угоди з Росією окутана димом і бійкою між депутатами. Голова парламенту Володимир Литвин оголошував результати ратифікації, як інформує швейцарське видання, під обстрілом його яйцями з боку опозиції, з-під двох чорних парасольок... «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також звертає увагу на те, що «перед парламентом у Києві тисячі демонстрантів проголошували свою незгоду з подальшим перебуванням російського флоту в Україні». Газета також зауважує, що саме у цей час до Києва прибув російський прем’єр Володимир Путін, який агітував не лише за нові енергетичні та військові угоди між Кремлем і владою Януковича, а й заявив, що здивований позицією екс-прем’єра України Юлії Тимошенко, котра під час попередніх переговорів із ним, як і влада Януковича, також принципово виступала за продовження перебування російського Чорноморського флоту в Криму, а нині чомусь протестує...

Про ці ж слова Путіна пише й польська «Жечпосполіта», яка наголошує на здивуванні російського прем’єра тим, звідки такий протестуючий запал у Тимошенко, якщо вона сама пропонувала йому продовження перебування російського Чорноморського флоту в Україні, і «питання було лише у тому, якою ціною», цитує висловлювання Путіна в Києві у понеділок увечері польська газета. Це видання також інформує про наростання хвилі протестів в Україні, пов’язаних із проросійською політикою влади Януковича.

Лондонська «Таймз» вказує на те, що «до 10 тисяч протестуючих, прозахідних противників нових угод із Росією, зосередилися у вівторок перед парламентом у Києві із гаслами «смерть зрадникам!». Газета вказує на те, що нові «харківські угоди» Януковича загрожують новою конфронтацією в українському суспільстві.

Впливова «Файненшел Таймз» не лише називає «кроком назад» нові поступки Януковича Росії, а й наголошує, що така політика нової влади у Києві «закриває Україні шлях до НАТО та знижує вірогідність її вступу до ЄС». А оглядач цієї газети Тоні Барбер пише, що Україна опинилася на колінах перед Кремлем, неефективних політиків ЄС та критикує їх за своєрідний «сюрреалізм» і страх перед застосуванням Росією «грубої політичної та економічної сили». Барбер наголошує, що події в Україні ¬– це серйозний сигнал для того, щоб подальша політика Брюсселя щодо України була сміливішою...

Московське видання «Комерсант» вважає, що агресивні кроки Росії щодо посилення своїх позиції в Україні ні до чого доброго не призведуть. Газета наголошує устами експертів, що нові годи Медведєва-Януковича вже призвели до «конфлікту і радикалізації в Україні». «Комерсант» також попереджає, що нова угода про російський Чорноморський флот не лише ставить під сумнів «сміливу мрію Росії», а й «заодно заклала під російсько-українські стосунки міну уповільненої дії, котра рване, як лише у Києві зміниться влада».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG