Доступність посилання

ТОП новини

Весняна сесія ПАРЄ добігає кінця


Виступ українського лідера Віктора Януковича перед депутатами ПАРЄ
Виступ українського лідера Віктора Януковича перед депутатами ПАРЄ

Брюссель – Сьогодні – останній день весняної сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Виступ перед депутатами українського Президента Віктора Януковича, ухвалення резолюції щодо вшанування Голодомору та російсько-грузинський конфлікт – такими були головні теми обговорень депутатів, що представляють 47 держав європейського континенту.

Виступ українського лідера Віктора Януковича перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи співпав із ратифікацією «харківських угод» у Києві та Москві. Тому у Страсбурзі пан Янукович назвав це «результатом роботи прагматичної коаліції». Проте, найсуперечливішою стала його заява про несправедливість визнання Голодомору геноцидом українців.
Визначати Голодомор фактом геноциду щодо того чи іншого народу ми вважаємо неправильним та несправделивим. Це була спільна трагедія народів, що колись входили до єдиної держави – Радянського Союзу – Віктор Янукович


«Визначати Голодомор фактом геноциду щодо того чи іншого народу ми вважаємо неправильним та несправделивим. Це була спільна трагедія народів, що колись входили до єдиної держави – Радянського Союзу», – заявив Віктор Янукович.

Ця його заява також стала додатковим аргументом для відхилення пропозиції щодо визнання Голодомору геноцидом, яку ухвалили наступного дня.

Іншим гостем ПАРЄ був міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Депутати ПАРЄ, протягом дискусій з російським представником зазначали, що левова частка питань, якими займається їх організація – це питання, пов’язані з Росією.

«Голодомор, визнання незалежності сепаратистських регіонів, порушення прав людини на Південному Кавказі, наслідки російсько-грузинської війни та багато інших. Коли нарешті Рада Європи припинить розглядати головним чином проблеми, пов’язані з Росією»? – питали члени ПАРЄ.

Характерно, що про наслідки війни між Росією та Грузією за останні два роки Парламентська Асамблея говорила вже вп’яте.

«Цей конфлікт, має не лише місцеве та регіональне значення. Він напряму пов’язаний із безпекою та архітектурою всієї Європи», – заявила 28 квітня дипломат Хайді Тальявіні, що очолювала міжнародну комісію з розслідування обставин конфлікту у Грузії.

Іншим важливим моментом нинішньої сесії ПАРЄ стало рішення призупинити всі заходи щодо налагодження контактів організації із владними установами Білорусі. Як пояснюють депутати, причиною цього є «відсутність прогресу в наближенні до стандартів Ради Європи та небажанні влади країни дотримуватися цінностей цієї організації».

Парламентська асамблея Ради Європи цього тижня також обрала Ганну Юдківську суддею Європейського суду з прав людини від України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG